PlusTips

Zelf doen: zo blijft een verbouwing betaalbaar

Een ruimere badkamer, een andere keuken? Als je jarenlang in hetzelfde huis woont of een nieuwe woning hebt gekocht, valt er soms niet aan een verbouwing te ontkomen. Met deze tips houd je de kosten binnen de perken.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

1. Denk na: heeft je verbouwing wel nut?

Verbouwen begint met een goed doordacht bouwplan, zegt verbouwexpert en bouwkundig adviseur Jacco van Driel. Hij staat huiseigenaren bij in het concreet maken van hun verbouwplannen en het vinden van een geschikte aannemer of klusser. Van Driel ziet helaas te vaak slecht doordachte plannen, zonder direct nut of toegevoegde waarde voor de bewoners of het huis.

Zo kwam hij laatst nog over de vloer bij een stel dat hoopte met een aanbouw meer licht in huis te krijgen. “Maar hun doorzonwoning had al een heleboel licht en een aanbouw zou dat juist tenietdoen,” zegt Van Driel. “Het zou zonde van hun geld zijn en dus heb ik het ze afgeraden.”

2. Zoek een betrouwbare aannemer

Overtuigd van je verbouwplannen? Dan is het tijd om een betrouwbare aannemer of ervaren klusser te zoeken. Van Driel raadt aan om rond te vragen bij familie, kennissen en vrienden. Zelf geeft hij de voorkeur aan bedrijven in de buurt. “De kans is dan groter dat iemand in je omgeving ervaring heeft met het betreffende bedrijf en je dus over zijn of haar ervaringen met de aannemer of klusser kunt vertellen. Daarnaast kan een plaatselijke aannemer geen slechte recensies gebruiken, dus zal hij meer zijn best doen om goed werk af te leveren.”

Voor Van Driel is daarbij een vast criterium of het klusbedrijf is aangesloten bij Bouwgarant, het keurmerk in de bouw. “Ontstaat onverhoopt een geschil of komt de aannemer zijn afspraken niet na, dan kun je via Bouw­garant een arbitragezaak aanspannen.”

Wie via online prikbord Werkspot.nl een klusser inhuurt, heeft minder garanties. Dat deed Van Driel zelf in het verleden ook. “Er zitten goede partijen tussen, maar ook mindere. Wat dat betreft is het een beetje een gok. En als een klusser halverwege de verbouwing zijn gereedschap neerlegt, vertrekt en weigert terug te komen, kun je verder weinig ondernemen.”

3. Stuur je bouwplannen naar de klusser

Als je een aannemer hebt gevonden, dan kun je die thuis uitnodigen om je verbouwplannen te bespreken. Maar slimmer is het om je uitgewerkte bouwplan, met werkomschrijving en tekeningen, naar de aannemer(s) te sturen, per mail of post. “Als je drie aan-nemers thuis laat langskomen en het verhaal met ze doorneemt, krijg je uiteindelijk drie verschillende offertes omdat elke aannemer een eigen interpretatie heeft,” legt Van Driel uit. “Stuur je de plannen op, dan heeft iedereen hetzelfde idee voor ogen en zul je vergelijkbare offertes ontvangen, wat het onderlinge vergelijken makkelijker maakt.”

Hoe moet zo’n werkomschrijving eruitzien? “Daarin beschrijf je welke werkzaamheden er per onderdeel moeten gebeuren, wat de afmetingen zijn, welke materialen je daarvoor gebruikt wilt zien en in welke kleur het moet zijn. Eigenlijk schrijf je een mini-bestekje, een omschrijving van het uit te voeren bouwwerk.”

4. Vraag offertes aan en vergelijk

Van Driel raadt aan altijd drie verschillende offertes aan te vragen. Hij ziet vaak dat aan­nemers daarop alleen een totaalprijs vermelden. “Maar daar heb je niets aan. Je wilt een begroting waarbij alle kostenposten zijn opgesplitst zodat je kunt toetsen of iets te duur is of niet. Vraag daarom altijd om een open begroting.”

Bij het beoordelen van offertes begint Van Driel altijd onderaan. Daar staat namelijk vermeld wat de aannemer niet doet, en dus niet bij de kosten is inbegrepen. Denk aan het doen van de bouwaanvraag, de legeskosten voor een grote afvalcontainer op de weg of de kosten van een constructeur. Volgens Van Driel valt daarover altijd te onderhandelen. “Maar doe het vooraf, want achteraf is het vaak duurder.”

5. Check goedkope lening

Als je met de verbouwing ook je huis verduurzaamt, kun je een Energiebespaarlening aanvragen. Die wordt vertrekt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten. Je kunt tot 25.000 euro lenen tegen een rente van 1,7 procent voor 10 jaar vast. Aflossen is boetevrij.

6. Spreek een vaste prijs af

Van Driel: “Ik stuur altijd aan op een vaste prijs. Daardoor kan het zijn dat je wat meer betaalt, maar daartegenover staat zekerheid. Stel dat de aannemer meer tijd en dus geld nodig heeft om de klus af te maken, dan is dat zijn probleem. Je hebt immers een totaalprijs afgesproken.”

7. Reserveer geld voor onverwachte kosten

Ook slim is het opnemen van een post ‘onvoorzien’ in je begroting. Zo kan een kozijn bij het vervangen van glas rot blijken te zijn, of komt er bij het slopen van een muurtje toch een leiding tevoorschijn.

“Je kunt van tevoren veel zien, maar niet alles,” zegt Van Driel. “Daarom is het verstandig om een veiligheidsbudgetje in te bouwen.”

8. Bespaar op materiaalkosten

Oude dakpannen, stenen, hardhouten kozijnen, trappen en ook deuren: je kunt ze allemaal hergebruiken. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Van Driel juicht het toe, al is het niet altijd even praktisch of voordelig. “Het kan zijn dat iets niet helemaal past en weer op maat moet worden gemaakt. Daardoor kun je uiteindelijk net zo duur uit zijn als met nieuw materiaal.”

Besparingen liggen ook elders. Zo zijn kunststof kozijnen een stuk goedkoper dan houten varianten.

9. Sloop zelf (maar niet alles)

Zelfs mensen met twee linkerhanden kunnen een muurtje slopen, behang afstomen en vloerbedekking verwijderen. Door dat soort klussen zelf te doen, bespaar je op de verbouwingskosten. Toch zijn er ook zaken die je beter kunt overlaten aan de professionals. Denk bijvoorbeeld aan gas en elektra.

Ook een op het oog eenvoudig klusje als het verwijderen van wandtegelwerk kun je soms beter uit handen geven, zegt Van Driel. “Daarbij loop je het risico de muur achter het tegelwerk te beschadigen, waardoor je extra kosten moet maken om de muur weer glad te krijgen.” Kortom, alles wat losligt of -staat, kun je zelf verwijderen. Wat vastzit, kun je beter overlaten aan echte klussers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden