Zelf de duurzaamheid van supermarktproducten testen met app

Gezond en verantwoord eten is een beetje makkelijker met 'Questionmark'. De app geeft cijfers aan chocolade, zuivelproducten, vleeswaren en toetjes op basis van duurzaamheid. De app is gratis.

Carlijn Schepers

Is dit supermarktproduct slecht voor de volksgezondheid? Zijn er mensenrechten voor geschonden? Welke impact heeft het op het milieu? En hoe zit het met het dierenwelzijn? Vanaf nu beantwoordt de app Questionmark al deze vragen.

Je scant een product met je smartphone als je in de winkel staat of voert het thuis op je gemak in via de bijbehorende website. Tot nu toe zijn 22.000 producten onderzocht door de organisatie achter Questionmark.

Hiervoor werden deskundigen uit de wetenschap, het bedrijfsleven en van maatschappelijke organisaties als Greenpeace, Fairtrade en OxfamNovib geraadpleegd. In de data­base zijn onder meer vlees, vleesvervangers, eieren, zuivel, chocolade, kaas, boter, toetjes en pindakaas te vinden. Ze hebben een cijfer tussen 1 en 10, van het minst tot het meest duurzaam.

Als een product nog niet in de database staat, kunnen gebruikers dit melden. Questionmark wil jaarlijks tienduizend nieuwe producten toevoegen, tot het hele aanbod van de supermarkt erin zit. Ook elektronica en kleding zullen worden onderzocht.

Eindcijfer
Bij het bepalen van het eindcijfer tellen vier factoren mee: milieu, mensenrechten, volksgezondheid en dierenwelzijn. Zo krijgt Fristi Rood Fruit een 1,0 voor milieu, onder andere omdat de verwerking van bietenpulp veel aardgas kost. In de cacaoteelt is slaven- en kinderarbeid een probleem, dus krijgt Milka Crunch een 1,9 voor mensenrechten.

Speklappen van Jumbo scoren met de app slechts een 2,0 voor dierenwelzijn, wegens het 'zo ver doorfokken van vleesvarkens dat ze ademhalingsproblemen, maagzweren en broze botten krijgen', aldus de app. De kippenbout van de C1000 zou niet echt goed zijn voor de gezondheid (een 2,7). Maar wat wil je als 'alle vleeskuikens ziekenhuisbacteriën als MRSA en ESBL bevatten, die resistent zijn tegen veel soorten antibiotica'?

De hoogste cijfers worden vooral gescoord door biologische en vegetarische producten, zoals Quornstukjes (9,5) en tofutzatziki van Food for Freedom (9,7). Deze hebben weinig schadelijke gevolgen voor mens, dier en milieu, zegt Questionmark.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden