Zeldzame zalm duikt op in palingfuik

Beroepsvisser Piet Ruijter (67) haalde eind oktober bij gemaal Halfweg, tussen de ringvaart van de Haarlemmermeer en het Noordzeekanaal, een fuik omhoog in de hoop palingen aan te treffen, maar hij vond - zo blijkt nu - tot zijn grote verrassing een flinke Atlantische zalm van ruim 80 centimeter.

Michiel van Herpen
Gemaal Halfweg Beeld Google Streetview
Gemaal HalfwegBeeld Google Streetview

"We wisten niet meteen dat het een zalm was. Afgelopen dinsdag hoorde ik dat het écht om een Atlantische zalm gaat," zegt Ruijter, de laatste beroepsvisser in Amsterdam, die op de bewuste dag samen met een onderzoeker in opdracht van Rijkswaterstaat palingen aan het vangen was.

Het leefgebied van de Atlantische zalm strekt van de wateren bij Noord-Spanje tot de Barentszzee, maar hij plant zich voort in rivieren. Onder andere door watervervuiling en overbevissing stierf de populatie in Nederland uit.

De laatste keer dat Ruijter een zalm ving in de Amsterdamse wateren was in de negentiger jaren. De beroepsvisser heeft geregeld zeldzame vissen of krabben in zijn netten gehad. "Ik heb weleens steur gevangen in het Westelijk Havengebied en ook wel eens exoten zoals de Japanse penseelkrab. Die is misschien met het ballastwater van een schip uit Azië meegelift naar Nederland."

Beschermd
Volgens Johan Verreth, hoogleraar aquacultuur en visserij aan de Wageningen Universiteit, kan het een verdwaalde zalm zijn die ver naar het zuiden is afgezakt om zich voort te planten.

Verreth vindt de vangst vrij uniek, maar sluit niet uit dat we de zalm weer vaker gaan zien. "De kans neemt toe omdat de kwaliteit van het water de laatste dertig jaar is verbeterd, maar ik geloof niet dat de zalm massaal terugkeert in onze wateren."

De zalm, te herkennen aan zijn torpedovormig lichaam, is overigens niet op een bord beland. Ruijter: "We hebben de zalm weer teruggegooid, het is een zeldzame en beschermde vissoort."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden