Zeldzame reuzenhaai gezien voor kust België

Gistermiddag werden zwemmers voor de kust van de Belgische plaats De Panne, opgeschrikt door de aanwezigheid van een reuzenhaai, de tweede grootste vissoort ter wereld. Om paniek bij zwemmers te vermijden, werd het planktonetende dier naar diepere wateren begeleid, zo meldt natuurbericht.be.

Coen Brandhorst
null Beeld

Gistermiddag kreeg Filiep Jongbloet, adjunct-hoofdredder van De Panne, een melding van een van de redders die voor de kust een haai had gespot. Jongbloet werd met een reddingsboot ter plaatse gebracht en nam foto's van het jonge dier van amper twee meter lang.

Marinebioloog Jan Haelters identificeerde het dier als een reuzenhaai. 'Deze soort komt wereldwijd voor in koude en gematigde delen van de oceanen en aanpalende zeeën, waaronder de Middellandse Zee', aldus Jan Haelters en Dominique Verbelen (Natuurpunt).

'Zonnebaderhaai'
'Volwassen exemplaren worden tussen de zes en de acht meter, met uitschieters tot ruim twaalf meter.' Tijdens de zomermaanden worden Reuzenhaaien in Noord-Europese wateren vaak aan de oppervlakte waargenomen. 'Aan dit opvallend gedrag dankt ze ook haar bijnaam van 'Zonnebaderhaai'. In het Verenigd Koninkrijk wordt de soort vooral gezien rond Cornwall, Devon en de Ierse Zee.'

Langs de Noordzeekust blijven reuzenhaaien echter een zeldzaamheid. De vorige waarneming van een levende reuzenhaai dateert van 21 oktober 2011, toen ten noorden van de Bligh Bank een dier werd gezien vanuit een helikopter.

Beschermde soort
Reuzenhaaien zijn volgens een Europese verordening volledig beschermd en ook de verkoop binnen de EU is volledig verboden. Op de Rode Lijst van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) wordt de soort opgenomen in de categorie 'kwetsbaar'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden