Zeldzaam schuttersglas voor Amsterdam Museum
Het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap heeft een zeldzaam achttiende-eeuws Amsterdams schuttersglas aangekocht, dat in bruikleen wordt gegeven aan het Amsterdam Museum.
Met steun van de Vereniging Rembrandt is het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap (KOG) erin geslaagd een achttiende-eeuws hensglas te verwerven van de Amsterdamse schutterij van Wijk 5. Het glas werd voor rond de 4000 euro aangekocht bij de Amsterdamse glasantiquair Anna Laméris van Frides Laméris Kunst en Antiek.
Een hensglas is een ceremonieel drinkglas waarmee schutters op vergaderingen proostten op het welzijn van hun compagnie. Zoals nadrukkelijk ook op dit glas staat gegraveerd: ‘t wel zijn van wijk 5’. Het glas wordt binnenkort in bruikleen aangeboden aan het Amsterdam Museum.
Zeldzaam
Amsterdamse schuttersglazen zijn uiterst zeldzaam. In de grootste en belangrijkste verzameling Nederlands gegraveerd glas – die van het Rijksmuseum – bevindt zich geen enkel glas van de Amsterdamse stedelijke schutterij.
Het Amsterdam Museum heeft wel twee schuttersglazen, afkomstig van de schutterij van wijk 28. Maar die zijn kleiner en gemaakt voor een afscheid, respectievelijk voor brandmeester Jacob van Lunteren en vaandrig Adriaan ter Borg. Dit laatste glas is sinds 2008 in bruikleen van het KOG. Het nu door het oudste Nederlandse historische genootschap verworven ceremoniële hensglas is groter en zeldzamer.
Tot 1795 was de defensie van Amsterdam verdeeld over zestig wijken. Burgers die een uniform en wapens konden betalen, waren verplicht lid. De schutters werden niet alleen in-gezet bij rellen en opstanden, maar coördineerden bij brand ook de bluswerkzaamheden. De schutters van Wijk 5 woonden allemaal grofweg tussen Kloveniersburgwal en Damrak.
De besturen van die schutterswijken zorgden goed voor zichzelf. Er werd op stand vergaderd, waarbij goed gegeten en gedronken werd.
Op hoogtijdagen haalde men daarbij de kostbaarheden van de compagnie tevoorschijn, zoals de hensglazen. Bij die schranspartijen ging het er soms ruig aan toe. Buitenlandse bezoekers verbaasden zich over de enorme hoeveelheden wijn en bier die men met toosten tot zich moest nemen.