Zeldzaam beeldmateriaal bevrijdingsvliegtuig opgedoken

Een oproep aan ooggetuigen van de landing van een bevrijdingsvliegtuig op 5 mei 1945 in Amsterdam heeft zeldzaam beeldmateriaal opgeleverd.

null Beeld Joost Nienhuis
Beeld Joost Nienhuis

Op de beelden zijn enthousiaste toeschouwers te zien die bij het vliegtuig komen kijken. Ook is op de 47 seconden durende film te bekijken hoe het vliegtuig weer opstijgt vanaf de Stadionkade en vertrekt.

Het materiaal is ingestuurd door Els Kronenburg-Willems na een oproep door het Amsterdams 4 en 5 mei Comité. De beelden zijn gemaakt door haar in 1903 geboren vader, Willem Cornelis Willems. "Ik wist in eerste instantie niet dat het bijzonder materiaal was," vertelt Els Kronenburg-Willems.

"Ik dacht dat meer mensen die dag gefilmd hebben, maar blijkbaar is dat niet het geval geweest. Ik denk dat nog maar weinig mensen toen een filmcamera hadden." De familie Willems woonde lang aan de Stadionkade, waar het vliegtuig, type Taylorcraft Auster 3, in mei 1945 landde.

(tekst loopt door onder foto)

null Beeld Joost Nienhuis
Beeld Joost Nienhuis

Amsterdam was toen officieel al bevrijd, maar de Duitsers maakten er nog de dienst uit. De landing van het vliegtuigje, dat van de geallieerden was, luidde officieus de bevrijding in. Vader Willems filmde graag en dus ligt het voor de hand dat hij er ook die dag zijn camera bij pakte.

Brieven
Een ander die zich meldde, is Joost Nienhuis. Harry Nienhuis, de broer van Joost Nienhuis' opa, was de piloot die het vliegtuig op de Stadionkade liet landen. Harry Nienhuis werkte voor de Britse Royal Air Force en was gestationeerd in het Nederlandse Gilze-Rijen. Hij vloog naar Amsterdam om zijn familie op te halen.

"Harry kwam mijn opa en oma en mijn vader, die toen nog een baby was, ophalen," vertelt Joost Nienhuis. "Er ging ook een doos mee met allemaal brieven voor mensen met familie in het zuiden."

Het Amsterdams 4 en 5 mei Comité vond eerder het originele vliegtuig van die dag terug. Dat gebeurde in samenwerking met de oud-directeur van Aviodrome. Het vliegtuig bleek in een oude loods in Noord-Holland te staan bij een verzamelaar. Een tweede vliegtuig, dat ook die dag landde, is niet teruggevonden.

(tekst loopt door onder foto)

Lees ook: 'Dat vliegtuigje in 1945, ik kan het nog herinneren als de dag van gister' (klik)

null Beeld Joost Nienhuis
Beeld Joost Nienhuis

Het vliegtuig dat er wel is, wordt op 5 mei aanstaande tentoongesteld op het Museumplein. Els Kronenberg-Willems gaat zeker kijken, vertelt ze. Ze zegt ook dat haar ouders jammer genoeg niet te zien zijn op de beelden die ze heeft ingestuurd.

Zoals veel serieuze filmers, heeft vader Willems zichzelf niet gefilmd. "Ik heb ook nog materiaal waarop je ziet dat mijn ouders in Artis zijn. Daar staan ze zelf ook niet op. Wel veel kamelen."

Het Amsterdams 4 en 5 mei Comité is nog steeds op zoek naar meer ooggetuigen. Die kunnen zich melden via info@4en5meiamsterdam.nl.

Alle rechten voorbehouden, geen gebruik van de videobeelden zonder toestemming van Els Kronenburg-Willems.

null Beeld Joost Nienhuis
Beeld Joost Nienhuis
null Beeld Joost Nienhuis
Beeld Joost Nienhuis
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden