PlusAchtergrond

Zeker weten of het peloton virusvrij is, kan dat wel? ‘Elke dag testen, dat gaat niet’

De grote wielerteams willen voor ze starten in een wedstrijd weten of het peloton virusvrij is. De vraag is of dat haalbaar is. Bijvoorbeeld bij het NK, waar ook ploegjes rijden met een ander budget en coronabeleid.

Daan Hakkenberg
Fabio Jakobsen (rechts) won het NK in 2019 in Ede. Dit weekeinde sprak hij zijn zorgen uit over het coronabeleid bij kleinere wielerploegen.  Beeld photo: Cor Vos
Fabio Jakobsen (rechts) won het NK in 2019 in Ede. Dit weekeinde sprak hij zijn zorgen uit over het coronabeleid bij kleinere wielerploegen.Beeld photo: Cor Vos

Na de blijdschap omdat het NK tóch gereden kan worden, dienen zich voor KNWU-directeur Thorwald Veneberg nu hoofdbrekens aan over de praktische uitvoering. De grote ploegen Jumbo-Visma en Sunweb willen de gezondheidsrisico’s voor hun renners zo klein mogelijk houden en willen dus maximale zekerheid over een ‘coronavrij’ peloton. Maar Veneberg kan nog niet zeggen of voor het NK (23 augustus in Drenthe) een coronatest verplicht wordt.

Voor Jumbo-Visma en Sunweb zijn de belangen extra groot. Als WorldTour-teams rijden ze in een kort tijdsbestek een samengeperst programma vol grote wedstrijden. Besmetting van een renner of staflid kan dan verstrekkende gevolgen hebben. Zo begint de Tour de France een week na het NK. Elk jaar is al de vraag welke Tour-renners het NK willen rijden, maar coronarisico’s kunnen nu een extra drempel zijn.

Sanctie

De vraag is of een volledig peloton vooraf getest kan worden. En is dan met zekerheid te zeggen of een peloton altijd coronavrij is? Afgelopen weekeinde is in België de eerste profkoers verreden. Nederlands kampioen Fabio Jakobsen en zijn ploegbaas Patrick Lefevere spraken daar openlijk hun twijfels uit of andere renners, met name die van kleinere ploegen, wel getest waren.

Bij het NK zijn in principe alle Nederlandse profrenners welkom. Uit verschillende ploegen, die stuk voor stuk een eigen coronabeleid voeren. Internationale wielerunie UCI beveelt aan dat renners getest worden voor ze terugkeren in competitie. Onduidelijk blijft wat de sanctie is als dit niet gebeurt en of bij wedstrijden op alle niveaus getest moet worden. De ploegen zelf en dus niet wedstrijd­organisaties zijn verantwoordelijk voor de testen.

Bij Jumbo-Visma is het corona­beleid streng. Zo zijn de renners verdeeld in groepen en wie buiten de eigen ‘bubbel’ is geweest, ondergaat opnieuw een test. Voor elke wedstrijd wordt in principe weer getest. Ook bij Sunweb zijn ze uiterst voorzichtig. Renners van die ploeg komen pas vanaf 1 augustus weer in actie, bij Strade Bianche. Deels vanwege de planning van trainingskampen, maar ook om de risico’s te beperken.

Teambubbel

Jumbo-Visma gaat ervan uit dat bij het NK alle deelnemers vooraf getest zullen worden. Zo niet, dan zal het meedoen van de eigen renners worden heroverwogen. Ook Sunweb wil voorzorgsmaatregelen – en niet alleen voor het NK. “Wij willen weten of de minimaal benodigde veiligheidsmaatregelen gegarandeerd worden,” zegt een woordvoerder. “En of bij die races teams worden uitgenodigd waarvan verzekerd is dat ze in deze weken en maanden tijdens trainingen en wedstrijden ook vanuit een teambubbel opereren.”

Het laat zich raden dat de budgetten van Jumbo-Visma en Sunweb meer ruimte scheppen voor uitgebreide coronapreventie dan die van kleinere ploegen. Ton Welling, manager van de Vlasmanploeg, snapt de roep om te testen en is met zijn ploeg hoe dan ook voorzichtig. Zo gaat Vlasman niet naar Polen voor wedstrijden en zondag bij de teammeeting zal Welling zijn renners vragen een coronatest te laten doen.

Tegelijk vraagt hij zich af of testen voor elke wedstrijd haalbaar is. “We kunnen niet blijven testen en die testen bieden bovendien geen honderd procent garantie. We moeten niet vergeten dat in de gewone samenleving iedereen te pas en te onpas met elkaar in contact komt. Vandaag kun je nega­tief testen, morgen kun je het ­virus alsnog krijgen.”

“Ik snap de zorgen van de WorldTour-teams,” zegt Adri van Houwelingen van Metec-TKH. “Maar wat doen zij straks als er iemand positief test in de Tour? Stappen ze dan uit of is het zelfs helemaal einde Tour?’’

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden