Zeker tien Nederlandse oud-militairen vertrokken vorig jaar naar Syrië of Irak

Afgelopen jaar zijn tussen de 10 en 20 Nederlandse oud-militairen naar Irak of Syrië gereisd om mee te vechten met Koerdische of christelijke strijders.

Tussen de 10 en 20 Nederlandse oud-militairen zijn in 2015 naar Irak of Syrië gereisd Beeld ANP
Tussen de 10 en 20 Nederlandse oud-militairen zijn in 2015 naar Irak of Syrië gereisdBeeld ANP

Ook vechten er ex-militairen aan de kant van jihadisten, maar dat zijn er minder dan diegene die hen proberen te bestrijden.

Er is in ieder geval één oud-militair bekend die zich heeft aangesloten bij de aan Al Qaida gelieerde organisatie Al-Nusra, zo blijkt woensdag tijdens de presentatie van het jaarverslag van de militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst (MIVD).

Eerder werd al bekend dat een Nederlandse beroepsmilitair zich had aangesloten bij IS. De zaak van deze sergeant wordt momenteel nog onderzocht door het Openbaar Ministerie.

In de gaten
De uitgereisde ex-militairen worden door de MIVD in de gaten gehouden. Als ze terugkomen naar Nederland wordt bekeken of zij oorlogsmisdaden hebben gepleegd of dat zij traumatische ervaringen hebben gehad.

Door zo'n ervaring kan de oud-militair 'anders in het leven komen te staan' en dus een dreiging vormen.

Nederlandse militairen die in Mali meedoen aan een VN-missie om extremisten in het noorden van het land te bestrijden, zijn in 2015 specifiek genoemd als doelwit van deze groepen, zo schrijft de MIVD.

Frankrijk, dat in het land het meest actief is, blijft het 'voorkeursdoelwit'. Uit het jaarverslag van de MIVD blijkt verder dat cybercriminelen er steeds vaker in slagen om een succesvolle aanval uit te voeren.

Iedere week worden pogingen tot digitale spionage gesignaleerd en nooit eerder waren die zo succesvol. De belangrijkste doelwitten zijn de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. Schade is er nog niet waargenomen, stelt de MIVD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden