Zeker tien Amsterdamse jongeren naar Syrië voor jihad

Jihadisme heeft vat gekregen op Amsterdam. In elk geval tien Amsterdamse jongeren zijn richting Syrië vertrokken om in de oorlog te vechten en zo een bijdrage te leveren aan de jihad.

Syrische strijders dragen een gewonde kameraad die werd geraakt tijdens vuurgevechten met regeringstroepen bij de zwaarbevochten stad AleppoBeeld Molhem Barakat

Zeker drie van de Syriëgangers zijn onlangs teruggekeerd. Dit blijkt uit een rondgang langs maatschappelijk betrokken Amsterdammers die goed ingevoerd zijn in de moslimgemeenschap.

De gemeente en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid willen geen cijfers geven als het gaat om jihadisten. Het gaat volgens ingewijden vooral om moslimmannen en enkele moslimvrouwen van voor in de twintig, veelal van Marokkaanse afkomst. De jongeren vertrokken vooral op individuele basis en komen uit alle stadsdelen, op Centrum na.

Lang zag het ernaar uit dat Amsterdam niet te maken had met naar Syrië vertrekkende jongeren. De afgelopen maanden kwam hier geleidelijk verandering in.

Waardoor jihadisme nu toch vat heeft gekregen op moslims in de stad, is niet met zekerheid te zeggen. Terrorismeonderzoeker Edwin Bakker van de Universiteit Leiden vermoedt dat het lang heeft geduurd voor Amsterdamse jihadisten zich roerden omdat Amsterdam geen duidelijke 'pro-jihadscene' heeft, anders dan Den Haag en omgeving, waar ruim de helft van alle Nederlandse Syriëgangers vandaan komt. 'Tegelijkertijd is de Amsterdamse moslimgemeenschap weerbaarder.'

Dat zeker tien Amsterdamse jongeren naar Syrië zijn gegaan, heeft er volgens Bakker mee te maken dat het netwerk van Syriëgangers zich landelijk beter heeft georganiseerd. 'De contacten van moslimjongeren en beelden van kinderen stoppen nu eenmaal niet bij de stadsgrenzen. Zodra één of twee jongeren in een stad naar Syrië zijn vertrokken, worden het er snel meer.'

Van de in elk geval drie teruggekeerde Syriëgangers zit zeker één twintigjarige sinds vorige week in Den Haag in hechtenis wegens verdenking van deelname aan een terroristische organisatie en het willen verspreiden van tot terreur opruiende pamfletten.


Lees vandaag (3-5) meer in Het Parool: Enkele reis naar Syrië

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden