'Zeker honderd kinderen van Amsterdamse 'Gülenscholen' gehaald'

Amsterdamse ouders halen hun kinderen in groten getale weg bij scholen die gelieerd zouden zijn aan de Turkse prediker Gülen. De gemeente en de Amsterdamse schoolbesturen staan op scherp.

Op scholen in Rotterdam die gelieerd zijn aan het Cosmicus zijn deze week tientallen kinderen uitgeschreven Beeld anp
Op scholen in Rotterdam die gelieerd zijn aan het Cosmicus zijn deze week tientallen kinderen uitgeschrevenBeeld anp

De twee scholen, de Witte Tulp in Nieuw-West en Cosmicus Impuls in Noord, hebben nog geen zicht op hoeveel kinderen er vertrekken, maar afgaande op de aantallen nieuwe inschrijvingen op andere scholen in de stad zijn het er meer dan honderd.

Diane Middelkoop, bestuurder van het Breed Bestuurlijk Overleg Amsterdam (BBO), laat weten dat veel ouders in de zomervakantie hun kinderen bij soms wel vier nieuwe scholen hebben ingeschreven. Daardoor is het nog onduidelijk om hoeveel overplaatsingen het gaat. Wel spreekt ze van een 'lastig probleem'.

'Niet iedereen plaatsen'
"Scholen zijn nog niet open, hebben ook niet altijd plek en kinderen moeten een nieuwe school hebben voordat ze ergens kunnen worden uitgeschreven," laat Middelkoop weten. Voordat een kind kan worden geplaatst willen scholen gesprekken voeren met de ouders. "We kunnen niet blind iedereen plaatsen."

Het zou kunnen dat er wat tijd overheen gaat en dat kinderen toch nog een paar weken op Witte Tulp of Cosmicus Impuls blijven zitten voordat ze op een nieuwe school worden geplaatst. Turks-Nederlandse ouders van kinderen op deze scholen vrezen voor de veiligheid van hun kinderen of willen niet geassocieerd worden met Gülen.

Toekomst
Gezien de omvang van de groep hebben de gemeente en de schoolbesturen besloten de plaatsingen 'bovenschools', dus centraal, te organiseren. Voor de betrokken scholen zijn de uitschrijvingen een hard gelag: Cosmicus Impuls is een kleine school die pas drie jaar bestaat, Witte Tulp groeide de afgelopen jaren explosief. Betrokkenen vrezen nu voor de toekomst van de scholen.

Ook in Zaandam zijn schoolbesturen begonnen met het plaatsen van leerlingen die vertrekken van islamitische basisschool De Roos. De Roos, Witte Tulp en Cosmicus Impuls werden in de nasleep van de mislukte staatsgreep in Turkije op sociale media gekenmerkt als 'Gülenschool', verwijzend naar prediker Fethullah Gülen, volgens de Turkse president Erdogan het brein achter de staatsgreep.

Tientallen uitschrijvingen
Huiswerkbegeleiders en weekendscholen van Stichting Witte Tulp vrezen ook minder leerlingen omdat ze als Gülenaanhanger worden gezien. De onderwijsinstellingen zelf weerspreken dat Gülen iets met de school te maken heeft.

In Rotterdam en Den Haag, waar deze week de scholen al open gingen, registreerden Cosmicusscholen enkele tientallen uitschrijvingen. Verder waren er geen incidenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden