Update

Zeker 70.000 mensen trotseren leger Syrië tijdens bezoek waarnemers

Zeker 70.000 demonstranten zijn vandaag op de been in Homs, terwijl waarnemers van de Arabische Liga er op bezoek zijn. De stad is het centrum van de opstand tegen president Bashar al-Assad.

AP/ANP
null Beeld AFP
Beeld AFP

Persbureau Reuters meldt dat veiligheidstroepen proberen de demonstranten met traangas weg te krijgen. Op een filmpje dat zojuist op Youtube is verschenen, is geweervuur te horen.

Tanks
Vanmorgen, vlak voordat de waarnemers van de Arabische Liga naar de stad afreisden, zou het Syrische leger zijn tanks hebben teruggetrokken. De afgelopen dagen werd de stad nog veelvuldig aangevallen en gisteren vielen er nog zeker 30 doden.

De Syrische oppositie had de waarnemers opgeroepen naar Homs te komen, omdat zij vrezen voor een nieuw bloedbad. Duizenden militairen zouden op het punt staan de stad binnen te vallen.

Besprekingen
Volgens Syrische media zijn de waarnemers vanmorgen met gouverneur Ghassan Abdel Al van Homs in gesprek gegaan over het beëindigen van het geweld.

Er is vanmorgen ook een aanslag gemeld op een gasinstallie, even buiten de stad Homs.

Waarnemersmissie
Vorige week stemde Syrië in met een waarnemersmissie van de Arabische Liga. De waarnemers gaan toezien op de medewerking van het regime van president Bashar Assad bij de uitwerking van een Arabisch vredesplan dat een eind moet maken aan het geweld in Syrië.

Vooralsnog verlenen de Syrische autoriteiten alle medewerking aan de waarnemers, aldus de Soedanese generaal Ahmed Mustafa al-Dabi, de leider van de missie.

Bombardement gestaakt
Volgens Mohammed Saleh, een activist, werd het zware bombardement op Homs vanochtend gestaakt. Vervolgens trokken de tanks zich terug uit de stad. Een andere activist verklaarde dat pantservoertuigen vanmorgen vertrokken via een snelweg die leidt naar de stad Palmyra, in het oosten van Syrië.

Ook het het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde dat het leger zich terugtrekt voor de komst van de waarnemers. Mogelijk zijn er nog wel tanks in de stad achtergebleven, maar staan deze verdekt opgesteld.

Centrum van de opstand
Homs, de op twee na grootste stad van Syrië, is een centrum van de opstand tegen het bewind van president Assad. In Syrië wordt al maanden betoogd tegen het regime. Daarbij zijn volgens de Verenigde Naties al meer dan 5000 doden gevallen, waaronder veel kinderen.

Rami Abdul-Rahman van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zei dat het regime van Assad op 'hysterische' wijze de situatie in Homs onder controle probeert te krijgen voordat de waarnemers er aankomen. 'De waarnemers zitten in hun hotel in Damascus terwijl mensen sterven in Homs', aldus Abdul-Rahman.

Rook stijgt op na gevechten in Homs. Beeld reuters
Rook stijgt op na gevechten in Homs.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden