'Zeker 200 mannen, vrouwen en kinderen vermoord in Syrisch dorpje'

Syrische activisten zeggen dat er een nieuwe massamoord is gepleegd in een klein dorpje in de provincie Hama. Regeringstroepen zouden meer dan 200 mensen hebben vermoord bij bombardementen en een aanval op de grond.

Sacha Kester
Een jongetje staat voor zijn vernielde huis in de stad Homs, dat in dezelfde provincie ligt als het dorp dat is aangevallen. Beeld afp
Een jongetje staat voor zijn vernielde huis in de stad Homs, dat in dezelfde provincie ligt als het dorp dat is aangevallen.Beeld afp

De internationale bemiddelaar Kofi Annan heeft het nieuwe bloedbad vandaag scherp veroordeeld. Hij zei dat de inzet van zware wapens door het Syrische leger in strijd is met de afspraken van zijn vredesplan.

In een verklaring rept Annan over 'wreedheden' die zijn begaan door het Syrische leger. Hij spreekt zijn ontzetting uit over de 'intense gevechten, significante slachtoffertallen en het bevestigde gebruik van zwaar materieel als artillerie, tanks en helikopters'.

Executeren
Het dorpje Tremseh zou door het leger zijn aangevallen en na zware beschietingen en bombardementen zouden aan de regering gelieerde milities het dorp te voet zijn binnengegaan om mensen te executeren en hun huizen in brand te steken. Inwoners die probeerden te vluchten, zouden in de omringende velden zijn neergeschoten.

Op de Syrische televisie werd gemeld dat er drie veiligheidsmensen zijn omgekomen bij gevechten in het dorp. 'Gewapende terroristische groeperingen' zouden de daders zijn van de massamoord.

Het is onmogelijk om de berichten te controleren. Als deze massamoord wordt bevestigd, zou het een van de ergste bloedbaden zijn sinds de opstand tegen de regering begon.

Activist
Fadi Sameh, een activist van de oppositie uit Traimseh zegt tegen het Arabische televisiestation Al Jazeera dat hij het dorp had verlaten voor de aanval begon, maar dat hij wel contact heeft met de bewoners. 'Het lijkt erop dat alawitische milities uit de omringende dorpen Traimseh zijn binnengegaan nadat strijders van het Vrije Syrische Leger zich hadden teruggetrokken en mensen hebben afgeslacht. Hele huizen zijn vernield of verbrand als gevolg van de bombardementen. Elk gezin lijkt iemand te hebben verloren. We hebben de namen van mannen, vrouwen en kinderen van talloze families.'

Volgens een correspondent van Al Jazeera werd het dorp in de nacht van woensdag op donderdag omsingeld door regeringstroepen en milities en zijn de bombardementen om vijf uur 's morgens begonnen. Er zouden lichamen zijn gevonden van mensen die met messen zijn vermoord, en mensen die levend zijn verbrand.

'Schande'
De Syrische oppositieleider Abdelbasset Sida noemt de slachting 'een schande voor de Veiligheidsraad en de Arabische Liga'. Hij wil dat de Verenigde Naties de mogelijkheid van militair ingrijpen, zoals in Libië, achter de hand houden. 'Dit Syrische regime begrijpt alleen de taal van geweld', aldus de leider van de Syrische Nationale Raad.

In mei werden meer dan 100 mensen vermoord in het dorp Houla. Ruim een week later werd een bloedbad aangericht in het dorp Mazraat al-Qubeir. Alle vingers wijzen naar het regeringsleger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden