Zeker 14 doden door treinbotsing Polen

Door een frontale treinbotsing in het zuidwesten van Polen zijn zeker 14 mensen omgekomen en tientallen anderen gewond geraakt. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Het ongeluk gebeurde bij het plaatsje Szczekociny.

null Beeld epa
Beeld epa

Ongeveer 30 mensen zijn ernstig gewond. Uren na het ongeluk zaten er nog altijd passagiers vast in de wrakstukken. Enkele honderden brandweerlieden en 100 politieagenten verleenden hulp. Ook zijn reddingshelikopters ingezet. De hulpverleners zetten tenten op om de gewonden te kunnen verzorgen.

De trein tussen Warschau en Przemysl botste rond 21.15 uur met hoge snelheid op de trein van Warschau naar Krakau. De trein naar Krakau reed volgens getuigen op het verkeerde spoor. De treinen hadden samen ongeveer 350 mensen aan boord.

Klap
'Ik voelde de klap. De lichten gingen uit. We vlogen als zakken door de coupé. We hoorden geschreeuw en baden', vertelde een van de passagiers aan de Poolse televisie.

Premier Donald Tusk en minister van Binnenlandse Zaken Jacek Cichocki zijn naar de rampplek vertrokken. Tusk sprak van het ernstigste treinongeluk in Polen 'in vele, vele jaren'.

Overzicht
Een overzicht van zware treinongevallen in Europa sinds de ramp met een Duitse hogesnelheidstrein bij Eschede in 1998:
2012: Twee treinen met honderden reizigers botsen op het zelfde spoor rijdend frontaal in het zuiden van Polen. Daarbij komen meer dan 14 mensen om het leven.
2010: Bij Halle ten zuiden van de Belgische hoofdstad Brussel komen zeker 18 mensen om bij een frontale botsing tussen twee treinen.
2009: In het Italiaanse Viareggio ontspoort en ontploft een goederentrein met onder meer LPG. Er komen 31 mensen om.
2006: Een ongeluk met de Duitse magneetzweeftrein Transrapid kost niet ver van de Nederlandse grens bij het Groningse Ter Apel aan 23 mensen het leven. De zweeftrein reed met een snelheid van 170 kilometer per uur op een onderhoudsrijtuig.
2006: Een passagierstrein vliegt in Montenegro uit de rails. Vier volle wagons glijden 30 meter van een helling af. Ruim 40 mensen komen om, bijna tweehonderd mensen raken gewond.
2005: Door een botsing tussen een passagierstrein en een goederentrein nabij het Noord-Italiaanse Bologna komen 17 mensen om.
2004: De trein tussen Istanbul en Ankara ontspoort bij de stad Pamukova: 37 doden is het resultaat.
2003: In het Zuid-Spaanse Chinchilla in de provincie Albacete rijdt een sneltrein op een enkelspoortraject frontaal op een goederentrein. Er zijn 21 doden te betreuren.
2002: In Frankrijk breekt in de nachttrein tussen Parijs en Wenen brand uit. Er vallen 12 doden.
2001: In België vallen bij Pecrot 8 doden, als twee treinen op elkaar botsen.
2001: 10 mensen komen om als een passagierstrein op een auto botst en vervolgens wordt geraakt door een vrachttrein uit de tegenovergestelde richting. Door het ongeluk in het Britse graafschap Yorkshire raken tientallen mensen gewond.
2000: Bij Asta, circa 160 kilometer ten noorden van de Noorse hoofdstad Oslo, komen 19 mensen om, als twee passagierstreinen op een enkel spoor frontaal op elkaar botsen en in brand vliegen.
1999: Een treinbotsing bij het Londense station Paddington kost 31 passagiers het leven.
1998: Een defect aan een wiel van een hogesnelheidstrein veroorzaakt de grootste treinramp tot nu toe in Duitsland. Bij de ramp in Eschede komen 101 mensen om het leven.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
De wrakken van de op elkaar gebotste treinen. Beeld epa
De wrakken van de op elkaar gebotste treinen.Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden