Zeilmeisje haalt Nederlandse vlag van Guppy

Leerplichtambtenaren vermoeden dat zeilmeisje Laura Dekker niet genoeg aandacht geeft aan haar schoolwerk. Het Regionaal Bureau Leerplicht in Goes gaat daarom een melding doen bij de Raad voor de Kinderbescherming.

©lauradekker.nl Beeld
©lauradekker.nl

Laura Dekker (16) is furieus door dit besluit en heeft het helemaal gehad met Nederland en de blijvende bemoeienis van de overheid, meldt de Volkskrant. Uit woede heeft ze de Nederlandse vlag van haar boot Guppy gehaald. Ze vaart momenteel over de Atlantische Oceaan richting Sint Maarten met een Nieuw-Zeelandse vlag.

Het ministerie van Onderwijs heeft een andere visie dan het Regionaal Bureau Leerplicht. Volgens een woordvoerder is ze nu 'niet meer leerplichtig aangezien zij zich voor de zeiltocht heeft uitgeschreven uit de gemeentelijke basisadministratie (GBA)'.

Aan het Algemeen Dagblad vertelde Laura Dekker in september dat ze school tijdelijk 'op een laag pitje' had gezet. 'Op zee gaat het gewoon niet om er iets aan te doen, en tussenstops worden steeds korter. Ik wil me nu op deze reis concentreren en daarna verder gaan met havo 5.' Tegen de Volkskrant zegt vader Dick Dekker dat dit nog steeds haar plan is.

Het zeilmeisje komt over ongeveer twee weken in Sint Maarten aan als jongste solozeiler die ooit rond de wereld zeilde. Ze gaf vorige week in een interview op de Belgische zender Radio 1 aan dat ze na haar wereldreis niet meer terugkeert naar Nederland. Zij vaart, na een verblijf op Sint Maarten, door naar Nieuw Zeeland. 'De mentaliteit is daar beter', zegt ze. Laura Dekker heeft drie nationaliteiten: de Duitse, de Nieuw-Zeelandse en de Nederlandse.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden