Plus

Zege voor tegenstanders hoogbouw in Amsterdam

De tegenstanders van hoogbouw in Amsterdam hebben een kleine overwinning geboekt. De nieuwe torens in de Sluisbuurt worden lager dan gepland: niet maximaal 143 meter, maar 'slechts' 125 meter.

Ruben Koops
De nieuwe torens in de Sluisbuurt worden lager dan gepland: niet maximaal 143 meter, maar 'slechts' 125 meter. Beeld -
De nieuwe torens in de Sluisbuurt worden lager dan gepland: niet maximaal 143 meter, maar 'slechts' 125 meter.Beeld -

De plannen voor Zeeburgereiland, waar in 2019 wordt begonnen met de bouw van zeker 5500 woningen, zijn al sinds de eerste tekeningen onderwerp van verhitte discussies. Hoewel het gebied nauwelijks wordt bewoond, kwamen honderden inspraak­reacties binnen, uit alle hoeken van de stad.

De betrokkenheid valt voor een deel te verklaren uit de unieke situatie, want door de ligging van Schiphol is het praktisch onmogelijk ergens anders een serieuze hoogbouwwijk te plannen.

Windhinder en schaduw
De tegenstand is ruwweg in te delen in twee kampen. Allereerst de betrokken burgers die niet geloven in een mondaine stadswijk à la Vancouver, waarop het plan Sluisbuurt is gebaseerd.

Architect Sjoerd Soeters, leider van dit deel van het verzet, vat het zo samen: "Het gaat ons om een woonwijk waar de menselijke maat regeert. We willen een bouwvorm die niet segregeert, waarbij de rijken in torens wonen en de armen daar beneden, met alle windhinder en schaduwwerking van dien. Dat is de issue."

De gemeente verwerpt die kritiek. Zeventig procent van de appartementen heeft uitzicht over het water. Slanke torens zorgen nauwelijks voor slagschaduw, op windhinder wordt gelet; er moeten zoveel woningen worden gebouwd als mogelijk is.

Landschapsvervuiling
De tweede groep critici hamert vooral op de zichtbaarheid van de nieuwe wijk in het stedelijke landschap. Instanties als de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad en het historisch genootschap Amstelodamum maken zich grote zorgen om de grachtengordel, het Unesco-werelderfgoed.

De torens zouden te zien zijn vanaf de Herengracht en ook het uitzicht vanuit landelijk Noord zou worden verpest. Deze groep tegenstanders heeft een machtige bondgenoot in de gemeentelijke dienst Monumenten en Archeologie, die de kritiek onderschreef.

Dit gaf de doorslag. Na een zomer lang puzzelen komt de gemeente met aanpassingen, waarbij de hoogste torens 18 meter lager zijn. Dit maakt dat in elk geval de twee hoogste gebouwen minder zichtbaar zijn vanaf de grachten.

Daardoor blijft de Rembrandttoren de hoogste van de stad. Ook is de opstelling met vier torens uitgedund, waardoor er vanuit Waterland geen massieve wand wolkenkrabbers te zien is, maar 'een transparant landschap van slanke torens die ver uit elkaar staan'.

Soeters blijft teleurgesteld. "Het is geen compromis maar een gebaar, bedoeld om de onwetenden in slaap te sussen." Eind deze maand valt de definitieve beslissing.

Lees hier de andere reacties op de hoogbouwplannen in de Sluisbuurt: 'Hoogbouw zorgt voor betere kansen voor duurzaamheid', 'Het Vancouverisme heeft nu ook Amsterdam bereikt' en 'Hoogbouw Sluisbuurt: absoluut niks Amsterdams'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden