Zege op Musharraf, maar wat nu?

ISLAMABAD - De twee coalitiepartijen in Pakistan zijn erin geslaagd president Pervez Musharraf te verdrijven, maar ze lijken te zijn verrast door hun eigen succes. Ze hebben geen opvolger voor Musharraf klaarstaan en zijn het niet eens over diens eventuele strafvervolging.

Oud-premier Nawaz Sharif en Asif Ali Zardari, weduwnaar van Benazir Bhutto, zetten vandaag hun overleg over de opvolging van Musharraf voort. In Pakistaanse politieke kringen wordt verwacht dat de onderhandelingen moeizaam zullen zijn en lang zullen duren.

Sharif en Zardari, leiders van respectievelijk de Pakistaanse Moslim Liga-Nawaz (PKM-N) en de Pakistaanse Volkspartij (PPP) hebben een problematische relatie en hun coalitie - die tot stand kwam na de verkiezingen van februari - is tot dusver niet erg slagvaardig gebleken.

Zardari, aanvoerder van de grootste partij, is zelf geïnteresseerd in de functie van president, zeggen sommigen in Islamabad. Sharif is daar fel tegen, maar functionarissen binnen zijn partij laten doorschemeren dat hij zijn verzet zou kunnen opgeven als de bevoegdheden van de president drastisch worden beperkt .

Tussen Zardari en Sharif woedt al langer een strijd over het lot van 57 rechters, leden van Pakistans hoogste gerechtshoven, inclusief de voormalige opperrechter Iftikhar Muhammad Chaudhry. Zij werden in november door Musharraf ontslagen, nadat hij de noodtoestand had uitgeroepen. Sharif eist dat ze in hun functie worden hersteld, Zardari houdt dat tegen, vermoedelijk omdat hij vreest vanwege eerdere corruptiezaken zelf doelwit te worden van de rechters.

Om diezelfde reden zou Zardari geneigd zijn Musharraf immuniteit van strafvervolging te gunnen, terwijl Sharif de voormalige president voor de rechter wil brengen wegens diens 'schendingen van de grondwet'. Sharif werd zelf in 1999 door Musharraf afgezet.

Het vertrek van Musharraf berooft Zardari en Sharif daarnaast van een vanzelfsprekende bliksemafleider; niet langer kunnen ze de vele moeilijkheden van Pakistan aan de autocratische generaal wijten.

''Ze hebben geen excuses meer,'' aldus Rasul Baksh Rais, politiek analist aan een universiteit in Lahore. ''Ze zullen de problemen zelf aan moeten pakken.''
Er spelen fundamentele zaken, die te maken hebben met het islamitische karakter van de Pakistaanse staat: de strijd tegen de moslimterroristen, die in het grensgebied met Afghanistan een vrijhaven lijken te hebben, en de rol van de geheime dienst, de Inter-Services Intelligence (ISI).

In de jaren negentig was de ISI betrokken bij de opmars van de Taliban in Afghanistan, en bij het pro-Pakistaanse geweld in Kashmir. Nadat Musharraf de kant van de VS koos in 'de oorlog tegen het terrorisme' moest de ISI inbinden, maar het is Musharraf nooit echt gelukt de geheime dienst aan zijn zijde te krijgen.

De CIA heeft onlangs bij een bezoek van de Pakistaanse premier Yousaf Razi Gilani aan Washington bewijzen gepresenteerd van banden tussen de ISI en de Talibanleider Haqqani, die op zijn beurt nauw verbonden is met Al Qaida.

Ook speelde de ISI volgens de Amerikaanse inlichtingendienst een rol bij de recente aanslag op de ambassade van India in Kaboel.

Volgens oud-generaal Talat Masood is in Pakistan sprake van 'een golf van talibanisering'; of Zardari en Sharif die - anders dan Musharraf - tot staan kunnen brengen staat nog lang niet vast. (HET PAROOL)

Pervez Musharraf salueert na zijn vertrek als president. Foto EPA/T. Mughal Beeld
Pervez Musharraf salueert na zijn vertrek als president. Foto EPA/T. Mughal
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden