Update

Zeevonk toch geen spelbreker op hete dag

De vijfde tropische dag van 2015 dreigde voor badgasten in Zuid-Holland even in het water te vallen, maar de zeevonk voor de kust zorgde uiteindelijk voor weinig problemen. Zwemliefhebbers in Scheveningen en Wassenaar kregen het advies niet het water in te gaan, maar konden in de loop van de middag weer veilig verkoeling zoeken in de golven.

De rode gloed aan de kust ter hoogte van Wassenaar. Beeld anp
De rode gloed aan de kust ter hoogte van Wassenaar.Beeld anp

De zondag opgedoken rode algenplaag was voor Rijkswaterstaat aanleiding een 'negatief zwemadvies' uit te vaardigen. In Katwijk, Wassenaar en Scheveningen hesen de reddingsbrigades daarop de rode vlag. Niet iedereen gaf gehoor aan de oproep. Hoewel auto's van de brigade over het strand reden met borden met daarop de boodschap 'zee gevaarlijk' gingen buitenlandse gasten maar ook Nederlanders gewoon het water in.

Een vakantieganger uit de Achterhoek kwam na een verkoelende duik met een glimlach op zijn gezicht uit de zee in Scheveningen. 'Als ik niet het water in had gemogen, dan hadden ze me er wel uit gehaald. In de zee is niks te zien en te voelen. Ik denk dat het allemaal wel meevalt. Ik heb heerlijk gezwommen', zei hij tegen het ANP.

Huidirritaties
De dienstdoende operationeel commandant van de reddingsbrigade in Scheveningen onderschrijft dat mensen die het water ingaan dat op eigen risico doen. 'We spreken ze er wel op aan, maar we hebben geen handhavende rol en halen daarom niemand uit het water. Mensen die per se willen afkoelen, geven we het advies met hun voeten in het water te gaan en daarna een douche te nemen.'

De familie De Waard liet hun kleinkinderen poedelen in de plassen die voor de kust waren ontstaan. 'Ik denk niet dat dit kwaad kan. Het is met dat hete zand geen doen om de kinderen helemaal niet in het water te laten, maar we gaan vandaag zeker de zee niet in. Ik vind alleen wel dat je weinig waarschuwingen ziet', aldus opa De Waard.

Het advies van Rijkswaterstaat was volgens een woordvoerder van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) een te zware maatregel. 'Zeevonk kan wat huidirritaties veroorzaken, maar is niet giftig. Na het zwemmen gewoon even afspoelen met zoet water', aldus de zegsman. Noord-Hollandse badplaatsen en Zeeland bleef de zeevonk bespaard. Net als elders hadden strandgasten daar wel te kampen met verkeersdrukte op de wegen naar de kust.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden