Zeeuwse polder toch onder water

Zeeuwse polder toch onder water. Foto ANP Beeld
Zeeuwse polder toch onder water. Foto ANP

DEN HAAG - De Hertogin Hedwigepolder in Zeeland wordt ontpolderd. Het kabinet heeft dat vrijdag besloten, maakte minister van Landbouw Gerda Verburg na de wekelijkse ministerraad bekend. De polder wordt onder water gezet als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde.

De minister sprak van een ''gevoelig, moeilijk, maar onontkoombaar besluit''. Ze vindt dat het kabinet er echt alles aan heeft gedaan om een alternatief te vinden om te voorkomen dat de Zeeuwse polder onder water moet worden gezet. Zowel de commissie onder leiding van Ed Nijpels als het consortium aangevoerd door de Grontmij kwam tot de slotsom dat ontpoldering de beste oplossing is. Ook omdat Vlaanderen ongeduldig wordt en de vaargeul naar de Antwerpse haven zo snel mogelijk dieper wil hebben.

Verburg gaat ervanuit dat ze de Tweede Kamer kan overtuigen dat ''echt alles hebben geprobeerd'' om ontpoldering te komen. Een meerderheid in de Tweede Kamer is tot nu toe tegen het onder water zetten van de polder. Wanneer de dijk wordt doorgestoken in de Hedwigepolder kon Verburg vrijdag niet zeggen. ''We gaan de eigenaar nog een keer een goed bod doen. Als dat niet werkt, gaat de onteigeningsprocedure in werking.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden