Zeeuwen azen op het slavernijmuseum
Wil Zeeland Amsterdam opnieuw een loer draaien? In de Zeeuwse media gaan nu stemmen op om het slavernijmuseum naar Vlissingen of Middelburg te halen.
Amsterdam nam eerder dit jaar het initiatief voor de oprichting van een nationaal museum over slavenhandel en slavernij in de koloniale tijd.
Zo'n slavernijmuseum hoort in Zeeland, vindt bijvoorbeeld historicus (en Zeeuw) Ruud Paesie. "De geschiedenis van de slavenhandel ligt hier in Zeeland. Van alle Nederlandse slavenschepen die uitvoeren, was bijna de helft afkomstig van Walcheren. De slavernij op de plantages was een Amsterdamse aangelegenheid, de slavenhandel was Zeeuws."
Historisch patroon
De onderzoeker wijst op de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC), die tussen 1738 en 1807 meer dan 30.000 Afrikanen opkocht om hen te verhandelen in West-Indië.
Paesie: "Het archief van de MCC ligt in het Zeeuws Archief in Middelburg en heeft inmiddels een plek gekregen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco."
De historicus wijst op een historisch patroon. "Zeeland maakte deel uit van de West-Indische Compagnie. Maar terwijl Amsterdam de handel probeerde te beschermen, trokken vanuit Zeeland vanaf 1730 massaal lorrendraaiers naar de West om te roven en plunderen. In die zin heeft Zeeland Amsterdam al menige loer gedraaid."
Zwarte bladzijde
Paesie zegt ook met Amsterdam mee te willen denken. "Amsterdam telt al ontzettend veel musea. Uit de kranten begrijp ik dat het stadsbestuur streeft naar spreiding van het aantal bezoekers. Wij hebben in Zeeland te maken met leegloop. Nu de mariniers niet lijken te komen, kunnen wij een slavernijmuseum goed gebruiken."
Eind van de maand begint in Amsterdam de zoektocht naar geschikte plannen voor het slavernijmuseum. Of er ook Zeeuwse inzendingen tussen zullen zitten, is onzeker.
Paesie: "In politieke kring is het tot nog toe stil. Het kan zijn dat de bestuurders geen behoefte hebben om van deze zwarte bladzijde een trekpleister te maken."