Zeesluis IJmuiden kost Amsterdam minder dan gedacht

De nieuwe zeesluis bij IJmuiden kost Amsterdam bijna zestig miljoen minder dan gedacht. In plaats van 105 miljoen betaalt de gemeente hooguit 47 miljoen mee.

Bart van Zoelen
Amsterdam en Noord-Holland betalen mee aan de bouw omdat de nieuwe sluis dan eerder gereedkomt Beeld ANP
Amsterdam en Noord-Holland betalen mee aan de bouw omdat de nieuwe sluis dan eerder gereedkomtBeeld ANP

Dat blijkt uit de afspraken die de gemeente heeft gemaakt met de rijksoverheid en de provincie Noord-Holland over de kosten voor de sluis.

Zoals vorig jaar bekend werd, valt de bouw van de sluis stukken goedkoper uit. Het bedrag waarmee het consortium van BAM-PGGM, VolkerWessels en DIF de aanbesteding won lag 15 procent lager dan Rijkswaterstaat maximaal wilde uittrekken voor de bouw van de sluis.

Daarbij speelt de lage rente een rol, maar ook het ingenieuze ontwerp waarmee het consortium de aanbesteding voor de bouw van de sluis heeft gewonnen. Daardoor is bijvoorbeeld maar één reservedeur nodig.

Verdeling
Nu de verschillende overheden het eens zijn over de verdeling van deze meevaller blijkt dat het rijk tenminste 565 miljoen euro bijdraagt. De provincie betaalt maximaal 39 miljoen, terwijl uitgegaan was van 57 miljoen.

De meevaller voor Amsterdam komt niet in de gemeentebegroting terecht. Het stadsbestuur heeft dus niet opeens 55 miljoen meer te besteden.

Volgens eerdere afspraken neemt het Amsterdamse Havenbedrijf de investering op zich. De haven zou maximaal 105 miljoen euro lenen. Via het dividend dat de gemeente als enige aandeelhouder elk jaar krijgt van het havenbedrijf vloeit de meevaller op den duur dan weer terug naar de stad.

Amsterdam en Noord-Holland betalen mee aan de bouw omdat de nieuwe sluis dan tien jaar eerder gereedkomt. Oorspronkelijk wilde de rijksoverheid de sluis in 2029 vervangen door een nieuwe, omdat de oude Noordersluis dan pas is afgeschreven.

Maar in dat geval zou de groei van de haven de komende jaren belemmerd worden door de krappe en storingsgevoelige Noordersluis. De nieuwe sluis wordt 70 meter breed en 500 meter lang, aanmerkelijk groter dan de Noordersluis die 400 meter lang is en 50 meter breed.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden