Zeerovers handelden 'uit wanhoop en armoede'

Momenteel is het Nederlandse fregat De Zeven Provinciën in de regio in het kader van de Navo-operatie Allied Protector. Foto ANP/Ed Oudenaarden Beeld
Momenteel is het Nederlandse fregat De Zeven Provinciën in de regio in het kader van de Navo-operatie Allied Protector. Foto ANP/Ed Oudenaarden

ROTTERDAM - De Somalische mannen die rond de jaarwisseling in de Golf van Aden het Antilliaanse schip Samanyulo probeerden te kapen, deden dat 'uit wanhoop en armoede'. Dat betoogde de advocaat van een van hen, Willem Jan Ausma, gisteren voor de rechtbank in Rotterdam.

Ausma staat een 24-jarige verdachte van zeeroof bij in het eerste Europese proces tegen verdachte zeepiraten uit de Somalische regio. In totaal staan in Rotterdam vijf Somali-ers terecht. De zitting gisteren was pro forma, de inhoudelijke behandeling volgt in het najaar.

Haroon Raza, advocaat van een 31-jarige verdachte, stelde dat niet alleen zeelieden slachtoffer zijn, maar ook zijn cliënt. De slechte sociale, financiële en politieke situatie in het Oost-Afrikaanse land zouden een belangrijke oorzaak zijn van de aanhoudende piraterij in de Golf van Aden.

Aanklager Ward Ferdinandusse bracht daartegenin dat, ondanks de slechte omstandigheden in het land, niet iedere Somaliër met een automatisch wapen in een boot stapt om schepen te overvallen. De officier van justitie schetste de levensbedreigende omstandigheden waarin bemanningen van vrachtschepen komen wanneer zeerovers een schip enteren. Zeelieden kunnen dan worden bedreigd, beschoten en gegijzeld, wat in veel gevallen tot trauma's leidt.

''Zeelieden staan doodsangsten uit,'' zei de tweede aanklager die op de zaak zit, Henny Baan. Het gaat volgens haar niet alleen om het economische belang dat door zeeroof in gevaar komt, maar ook 'om onschuldige mensen die in levensbedreigende situaties terechtkomen'.

De Golf van Aden ligt boven de Hoorn van Afrika, op de vaarroute van en naar het Suezkanaal. Die route is van groot economisch belang voor Europa en Azië. De laatste twee jaar is de zeepiraterij in die regio zo groot geworden dat de internationale gemeenschap zich gedwongen voelde in te grijpen.

De Verenigde Naties hebben bepaald dat oorlogsschepen van bepaalde landen mogen optreden tegen vermoedelijke zeerovers, zowel op volle zee als in de Somalische territoriale wateren. Momenteel is het Nederlandse fregat De Zeven Provinciën in de regio in het kader van de Navo-operatie Allied Protector. Die is specifiek gericht op de bestrijding van zeeroof. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden