Zeer zware straffen voor liquidatie Djordy Latumahina

De rechtbank legt straffen oplopend tot 30 jaar op voor de moord op de onschuldige dj en feestorganisator Djordy Latumahina (31) en pogingen tot moord op zijn vriendin en hun tweejarige dochtertje.

Paul Vugts
Djordy Latumahina Beeld Facebook
Djordy LatumahinaBeeld Facebook

Het jonge gezin werd ook volgens de rechtbank vrijwel zeker het 'tragische' slachtoffer van een persoonsverwisseling. De daders moeten het hebben voorzien op drugshandelaar Gino M., die in een vergelijkbare Mini Cooper reed.

De rechtbank rekent het de verdachten zwaar aan dat ze 'geen voorzorgsmaatregelen hebben genomen om een vergissing te voorkomen'. "De daders hebben de moordaanslag met een niet te bevatten nonchalance en roekeloosheid gepleegd en er daarmee blijk van gegeven geen enkel respect te hebben voor het menselijk leven."

Levenslang niet gepast
De daders hebben met 'niets ontziend, onverschillig en bruut vuurwapengeweld' het leven van een jong gezin geruïneerd. Ze toonden 'geen enkel respect voor het menselijk leven'. Daardoor is 'een jonge man zeer gewelddadig om het leven gekomen' en 'een jonge vrouw heeft het ternauwernood overleefd en moet nu verder zonder haar partner'.

De moord had 'een professioneel karakter - met gestolen auto's voorzien van van gestolen of valse kentekenplaten en het gebruik van prepaidtelefoons en semi-automatische wapens'.

De roep gaat om dergelijk vuurwapengeweld nog veel zwaarder te bestraffen, honoreert de rechtbank niet. Levenslang, zoals de nabestaanden hadden gevraagd, vinden de rechters niet gepast. Daarvan zou wellicht sprake zijn als de verdachten al een lang strafblad hadden vol vergelijkbaar geweld, maar dat is hier niet het geval.

Staat niet vast
Schutter Djurgen W. krijgt 30 jaar. 'Organisator' Cedric R. van de liquidatie krijgt 26 jaar cel. Chauffeur Ulrich B. krijgt 18 jaar. De 'medeplichtige' Wendell R. krijgt 15 jaar.

Voor het leveren van de gestolen auto's krijgen Giovanni D. en Benito L. 48 weken waarvan de helft voorwaardelijk en tachtig dagen cel waarvan de helft voorwaardelijk

De rechtbank had Tony D. in maart al vrijgelaten bij gebrek aan bewijs dat hij de andere schutter is.

Voor de rechtbank staat niet vast dat hij de man was op door getuigen gemaakte camerabeelden, en dat zijn contacten met de daders van de schietpartij daarmee te maken hadden en niet om bijvoorbeeld drugshandel. D. krijgt wel 4,5 maand cel voor onder meer vuurwapenbezit.

De veroordeelde verdachten moeten gezamenlijk een schadevergoeding van 350.000 euro betalen aan de vriendin en het dochtertje van Latumahina.

Eis 30 jaar
Twee mannen met onder meer een machinepistool openden op 8 oktober 2016 het vuur op de auto van het gezin in de parkeergarage onder hun appartementencomplex aan het Koningin Wilhelminaplein.

Djordy Latumahina stierf achter het stuur. Hij was door acht kogels geraakt. Zijn vriendin werd door zes kogels geraakt, hun tweejarige dochtertje bleef maar nét lichamelijk ongedeerd.

Een afgeladen publieke tribune vol nabestaanden, vrienden en kennissen van de familie Latumahina hoorde de vonnissen aan.

Het Openbaar Ministerie had medio maart dertig jaar cel geëist tegen 'schutters' Djurgen W. en Tony D. en 'hoofdorganisator' van de liquidatie-bij-vergissing Cedric R.

De rechtbank beschouwt Cedric R., Djurgen W. en Ulrich B. als 'medeplegers' van de moord en moordpogingen en Wendell R. als hun helper. Het bewijs put ze onder meer uit de bewegingen van de gebruikte auto's en telefoons en uit sporen die waren achtergebleven in een vluchtauto waarin de uitvoerders van de moord strandden.

Lees ook: Moord op Djordy Latumahina ontrafeld door 50 rechercheurs

Een busje van de politie voor gedetineerdenvervoer komt aan bij de rechtbank voorafgaand aan de uitspraak Beeld anp
Een busje van de politie voor gedetineerdenvervoer komt aan bij de rechtbank voorafgaand aan de uitspraakBeeld anp

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden