PlusColumn

Zeer geachte mijnheer Ten Hag

Theodor HolmanBeeld Artur Krynicki

Het is tijd dat ik mijn excuses aan u ga aanbieden en wat lessen trek over mijn gedrag. Nee, ik ben geen sportcolumnist, en ik heb nimmer over u geschreven.

Ik heb wel verschillende keren in het stadion gezeten, en daarna in kroegen en huis­kamers luidruchtig mijn commentaar gegeven.

Dat kan ik leuk, al zeg ik het zelf. Ik kan u vooral goed imiteren. Toen u dus leiding ging geven aan Ajax, zei ik dat u er niets van kon. Nu zult u zeggen: 'Maar je hebt totaal geen verstand van voetbal, Theodor.'

Ik weet inderdaad dat mijn voetbalverstand gering is, maar ik mag zeker ook wel ergens een oordeel over hebben, ook al ontbreekt het mij aan de juiste inzichten en kennis?

Ik bedoel: ik las kranten en bekeek invloedrijke televisieprogramma's en daar werd nogal luidruchtig aan uw capaci­teiten getwijfeld, terwijl daar alleen maar specialisten in het voetbalspel aan het woord waren. En daar haalde ik mijn mening vandaan. Ik praatte gewoon na wat ik las en hoorde.

Ik zag dat dus verkeerd, ik liet mij meeslepen, ik dacht: o, dat zijn deskundigen, laat ik maar vinden wat zij vinden.

Weet u, mijnheer Ten Hag, ik dacht gisteren, nadat u en uw ploeg die geweldige overwinning op Juventus hadden behaald: waarom praatte ik deze mensen na? Antwoord: omdat ik hun gezag toedichtte.

Ik kan niet alles weten, mijnheer Ten Hag. Ik weet bijvoorbeeld niks over het klimaat. Ik volg dat zoals ik voetbalcommentaar in de kranten en televisie volg. En ik zeg dus in de kroeg nu eens wat Jesse Klaver vindt, en dan weer wat Thierry Baudet vindt (beiden kan ik ook heel goed nadoen).

Speelden zij maar voetbal, dan kwam er een winnaar uit en kon ik mijn mening beter bepalen. Ik weet niet wie van die twee het juiste zegt.

De Europese Unie, idem dito. Wat moet ik daarvan denken? En hoe? Toevallig ken ik een paar pulsvissers die tieren en schelden op Europa. En volgens mij hebben zij gelijk en Frans Timmermans niet. Maar ik weet het niet echt.

Over de deskundigheid van deskundigen heb ik zo mijn twijfels gekregen. Ze blijken niets te weten over voetbal, welke deskundige weten dan iets over het klimaat en de EU?

Ik zie het wel.

Dat heb ik van u geleerd

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden