Zeer forse strafeisen voor wapenhandel in spyshop

Justitie eist zeer forse celstraffen, tot acht jaar, tegen de acht verdachten van betrokkenheid bij de handel in vuurwapens en verboden apparatuur vanuit spyshop One2spy aan de Admiraal de Ruijterweg in de Amsterdamse Baarsjes.

Paul Vugts
Politieagenten tijdens de inval in de spyshop op de Admiraal de Ruyterweg. Beeld Amaury Miller
Politieagenten tijdens de inval in de spyshop op de Admiraal de Ruyterweg.Beeld Amaury Miller

Hoofdverdachte Farah el O. (40), de eigenaar van de spyshop en 'de grote man', moet van officier van jusitie Gerard Sta acht jaar de cel in - een eis waarvan hij duidelijk schrok.

Voor zijn belangrijkste medewerker Hakim H. (25) vordert de aanklager vijf jaar cel, en tegen diens broer Hicham (23) twee jaar, voor zijn ondersteunende rol.

Voor de vermoede wapenhandelaar Dejan M. (38) uit voormalig Joegoslavië wil justitie zes jaar cel. Amsterdamse vermoede wapenhandelaren Gerard de B. (53) en David R. (38) moeten van justitie 3,5 en drie jaar cel krijgen. Twee andere mannen uit voormalig Joegoslavië zouden respectievelijk twee jaar en dertien maanden moeten krijgen.

De vuurwapens werden volgens Sta 'als warme broodjes' aan klanten aangeboden, ook aan twee Engelse undercoveragenten die verscheidene serieuze wapens van verdachten kochten, waaronder machinegeweren.

De aanklager vroeg de rechtbank aandacht voor 'de verharding' van de criminaliteit in de Amsterdamse onderwereld en 'de geweldsgolf' van liquidaties en pogingen daartoe die de stad 'al enkele jaren in de greep heeft' en waarin waarschijnlijk ook verscheidene onschuldige slachtoffers zijn gevallen.

Advocaat Sander Janssen van Farah el O. reageerde verbolgen op de strafeisen. 'Het is mijn stellige indruk dat het Openbaar Ministerie haar beeld niet meer heeft kunnen loslaten dat hier van grootschalige wapenhandel sprake was, hoewel daar in het hele dossier geen bevestiging is gevonden, in weerwil van de ongekend grootschalige inzet van opsporingsbevoegdheden.'

Janssen zegt er 'alle vertrouwen in te hebben' dat de uiteindelijke straffen 'in de verste verte niet in de buurt zullen komen van de strafeisen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden