Zeer forse strafeisen in zaak Knokkestraat

Aanklagers Hetty Hoekstra en Sabine Tammes vorderen forse celstraffen, negen tot twaalf jaar, tegen de vier prille twintigers die op 1 februari 2015 op spectaculaire wijze zijn gearresteerd in onder meer de Knokkestraat in Amsterdam-West.

Forensisch medewerkers van de politie doen onderzoek in de Knokkestraat, Beeld anp
Forensisch medewerkers van de politie doen onderzoek in de Knokkestraat,Beeld anp

Ze zouden toen op weg zijn geweest om daar in de buurt een liquidatie te plegen. Youssef O. is volgens de officieren van justitie bovendien medeplichtig aan de mislukte poging Chahid Yakhlaf te liquideren op 1 november 2014 in Almere. Hij zou onder meer de peilzender onder de gehuurde Volkswagen Golf hebben geplakt waarin Yakhlaf en een vriend reden.

Die auto werd van afstand met een explosief tot ontploffing gebracht op de Poortdreef in Almere, waarna de Yakhlaf vanuit een BMW met een kalasjnikov werd beschoten, maar slechts gewond raakte aan zijn arm. Op Oudjaarsdag 2015 is Yakhlaf alsnog geliquideerd in Kerkdriel.

'Op handen zijnde liquidatie'
Justitie is er van overtuigd dat alle vier de op 1 februari 2015 in de Knokkestraat en omgeving gearresteerde verdachten hun rivaal Samir Z. -alias 'Taba' - wilden liquideren. Onder de huurauto die de broers Samir en Mohammed Z. die dagen gebruikten, zou Youssef O. een peilbaken hebben aangebracht.

Mailverkeer dat het Nederlands Forensisch Instituut heeft weten op te diepen uit de gecodeerde telefoons die de verdachten gebruikten, schetst volgens officier van justitie Hoekstra 'een blauwdruk van een op handen zijnde liquidatie'.

De verdachten bespreken in straattaal volgens de recherche uitvoerig dat ze hun doelwit 'gaan bossen' of 'vegen' (pakken). Ze bespreken dat het doelwit desnoods door 'Snor' moet worden gelokt; dat een wapen en een motor moeten worden schoongemaakt (de laatste waarschijnlijk om uiteindelijk mee te vluchten) en dat de klaargezette 'waggie' die bij de liquidatie moest worden gebruikt, een gestolen BMW, moest worden opgehaald (uit Eindhoven).

Volgens justitie is sprake van het 'medeplegen' van de voorbereidingen van de liquidatie.

Lees verder: Wie zijn de 4 verdachten in de Knokkestraat-zaak? [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden