Zeeppompjes tegen de Mexicaanse griep

Directeur Mario Wormhoudt van de Dorus Rijkersschool geeft de kinderen een schouderklopje. Foto Klaas Fopma Beeld
Directeur Mario Wormhoudt van de Dorus Rijkersschool geeft de kinderen een schouderklopje. Foto Klaas Fopma

AMSTERDAM - Directeur Mario Wormhoudt van basisschool Dorus Rijkers in Noord staat elke ochtend met de conciërge bij de deur van zijn school. In normale tijden geeft hij alle binnenkomende kinderen een hand. Tegenwoordig houdt hij het bij een tikje op de schouder. Vanwege de Mexicaanse griep.

Ook het daarop volgende ritueel, waarbij de kinderen hun juf of meester in de klas eveneens een hand geven, is op die manier aangepast.

Niet dat het veel zal helpen, weet Wormhoudt. ''Aan de ene kant wil je vooral niet meegaan in de hysterie, aan de andere kant moet je tegemoet komen aan onderbuikgevoelens.'' Dus heeft hij zeeppompjes aangeschaft voor in de klas. ''En we hebben papieren handdoekjes besteld.'' De leerlingen moeten hun handen wassen als ze buiten hebben gespeeld en als ze naar de wc zijn geweest, en de ouders kregen een informatiebrief. En dat is het zo ongeveer. ''Je kunt het ook overdrijven, en dan ga je een soort paniek creëren.''

Directeuren van Amsterdamse basisscholen zijn gelaten. Iedereen doet wel wat - er zijn zeeppompjes gekocht, leerkrachten krijgen instructies, ouders worden geïnformeerd, bij ziekmeldingen wordt doorgevraagd - maar de breed gedeelde opvatting is dat het uiteindelijk niet veel zal helpen. Op de St. Lukasschool in Osdorp krijgen kinderen het advies papieren zakdoekjes mee te nemen en die te gebruiken voor het niezen. ''Maar het is allemaal dubbel, want de deurklinken zijn nog vies,'' aldus adjunct-directeur Marjolijn Willemse.

''Wat je ook doet, alles is zinloos,'' zegt directeur Frank Zopfi van de Achthoek in Zeeburg. ''Kinderen pakken dezelfde klinken en gebruiken dezelfde toetsenborden.'' Die tientallen exemplaren steeds schoonmaken na gebruik, is een onmogelijke opgave. Ook op de Achthoek zijn zeeppompjes gekocht en wordt meer gelet op handen wassen. ''We zijn versneld overgestapt op papieren handdoekjes. Maar een pandemie los je er niet mee op.''

Veel docenten geven de kinderen mee vooral niet te niezen zonder hand voor de mond en de handen daarna te wassen. Of ze wijzen erop dat het nog beter is te niezen tegen de binnenkant van de onderarm. Evenals op de Dorus Rijkersschool en de St. Lukasschool, is op de Achthoek nog geen ziektegeval geweest.

Ook directeur Martin Langeslag van De Vlaamse Reus in Slotervaart had nog geen kind met de Mexicaanse griep, of Nieuwe Influenza A, op school. Hier maakt de juf de deurklinken schoon met een doekje en worden de toetsenborden aangepakt na gebruik. Ook hier de zeeppompjes.

''We wijzen de leerlingen op het belang van hygiëne, maar je kan kleuters niet leren elkaar niet aan te raken. Dat zou wel heel klinisch worden.'' En ventileren, héél belangrijk. Elke ochtend, om kwart over zeven, maakt Langeslag een ronde om alle ramen open te zetten.

Zelf ziet hij het een beetje als een hype. ''Wij willen ouders weliswaar laten zien dat we het serieus nemen, maar het is natuurlijk allemaal relatief, want de kinderen stappen vanuit school zo de tram in.'' (KAMILLA LEUPEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden