Zeemonster terug op Leidsebrug

Een van de vier 4,5 ton wegende beelden van de Leidsebrug is woensdag weer op zijn plek gehesen. Waar de meeste Amsterdammers een leeuw of nijlpaard in het natuursteen ontwaren, zijn het eigenlijk zeemonsters.

Een van de zeemonsters is teruggeplaatst Beeld Gemeente Amsterdam
Een van de zeemonsters is teruggeplaatstBeeld Gemeente Amsterdam

De renovatie van de Leidsebrug verloopt vlot. In de werkzaamheden rondom het Leidseplein is de monumentale brug uit 1925 al een tijdje onbegaanbaar voor auto's, fietsers en voetgangers maar zoals het er nu uitziet kunnen in elk geval de laatste twee verkeersdeelnemers vanaf september weer gebruik maken van de brug.

Vier kenmerkende pijlers van de brug zijn de gebeitelde figuren van beeldhouwer Johan Polet. Bij menig Amsterdammer staan de beelden bekend als twee nijlpaarden en twee leeuwen, maar in werkelijkheid zijn het vier zeemonsters.

Granieten monsters
De vier en een halve ton wegende beelden hebben de afgelopen tijd een grondige renovatie in Steenhouwerij Maarssen in Utrecht ondergaan. In het voorjaar van 2016 werd al het natuursteen - waaronder de granieten monsters - per schip naar de werkplaats vervoerd.

"Eerst hebben we op de brug alle natuurstenen blokken en beelden heel voorzichtig losgezaagd," vertelt John van den Heuvel van de steenhouwerij. "Daarna hebben we de blokken genummerd en afgevoerd. Het snoeiharde graniet is loodzwaar. In totaal hebben we ruim honderdveertig kuub heen en terug vervoerd."

Schoongemaakt
Aangekomen in Utrecht zijn de blokken met kalk en veel water onder lage druk schoongemaakt. De ijzeren ankers zijn eruit gehaald en vervangen met exemplaren van roestvrij staal. De verroeste ankers zorgden voor barsten in de stenen. De afgebroken stukken zijn vervangen met steen in dezelfde kleur.

Van den Heuvel is verheugd. "We zijn trots als de brug straks helemaal hersteld is en weer door duizenden mensen wordt gebruikt. Je maakt echt iets voor de toekomst, over honderd jaar staat het er nog."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden