Zeemijn uit het IJ gehaald en tot ontploffing gebracht

De oude zeemijn die eind januari bij baggerwerkzaamheden in het IJ werd gevonden, is woensdagochtend uit het water gehaald en tot ontploffing gebracht.

De zeemijn is aan boord gehaald.Beeld Defensie

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) behandelde de mijn eerst ter plekke onder water, zodat het explosief zo veilig mogelijk per schip kon worden verplaatst naar het Markermeer. Daar is de mijn rond het middaguur tot ontploffing te brengen.

De hele operatie zou naar verwachting zo'n tien tot twaalf uur duren, maar het ging sneller dan gedacht.

Omwonenden hoefden tijdens de operatie niet hun huis uit, maar het scheepvaartverkeer om het schip met de mijn is wel stilgelegd. Ook lag de pont tussen het Azartplein en de Zamenhofstraat twee uur stil.

Maatregelen
Tijdens het vervoer van de zeemijn werden verkeersmaatregelen getroffen. Zo kon er even geen verkeer over de Schellingwouderbrug en was ook de Zeeburgertunnel korte tijd dicht.

Dat de Zeeburgertunnel juist in de spits dicht moest vanwege het vervoer van de mijn, riep veel vragen op. Volgens Rijkswaterstaat was het echter nodig om vroeg te beginnen om eventuele vertraging later op te kunnen vangen.

De zeemijn lag sinds de Tweede Wereldoorlog in het IJ. Nadat de vondst van het 600 kilo wegende explosief, werd het volgens de procedures teruggelegd op de bodem. De mijn werd 24 uur per dag bewaakt met een boot.

Lees ook: Hoe haal je eigenlijk een zeemijn uit het IJ?

Beeld Evert Bruinekool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden