Zeeburgia's nieuwe velden komen in Oost

AMSTERDAM - De gemeente wil dat voetbalclub Zeeburgia in Oost blijft. De verhuizing van de club naar het Zeeburgereiland is daarmee van de baan. De grond van dat voormalige slibdepot is zo slap dat het funderen van de kunstgrasvelden te duur wordt.

Het was de bedoeling dat Zeeburgia drie kunstgrasvelden zou krijgen in de toekomstige 'sport- en leerwijk' van het Zeeburgereiland. De kosten werden aanvankelijk geraamd op 6,5 miljoen euro, maar de aanleg van de velden zou in totaal 14 miljoen gaan kosten. Dat vindt wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening) te veel.

Het Zeeburgereiland was ooit een slibdepot en doordat er - op de inmiddels gesloopte Waterzuiveringsinstallatie na - nooit gebouwen hebben gestaan, is de grond niet goed ingeklonken. Dat betekent dat voor de sportvelden een veel zwaardere fundering moet worden aangebracht dan was gedacht.

De sportvelden in Oost moeten wijken voor woningbouw. Dat was een eis van de NS, die alleen bij het geplande nieuwe station in dat stadsdeel treinen wilde laten stoppen als daar voldoende mensen van gebruikmaken. De gemeente vond een station nodig om het Science Park te ontsluiten. Dat station komt aan de Kruislaan, tussen het terrein van Zeeburgia en het Science Park, dat aan de andere kant van de spoordijk ligt. Zowel met de NS als met Zeeburgia zijn contracten afgesloten.

Van Poelgeest wil nu een deel van het voetbalterrein bebouwen en verder huizen neerzetten op in de buurt gelegen locaties in de Watergraafsmeer en het Science Park, een optie die door stadsdeel Oost-Watergraafsmeer al vier jaar geleden is voorgesteld. Op het Science Park gaat het om extra studentenwoningen.

Het stadsdeel heeft zich altijd verzet tegen bebouwing van de velden van Zeeburgia, wat enkele jaren geleden tot een conflict met toenmalig wethouder Duco Stadig leidde. De gemeente verklaarde het gebied uiteindelijk grootstedelijk, waardoor ze de plannen door kon drukken. Stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet zegt dat hij er met terugwerkende kracht nog boos over kan worden, maar is vooral tevreden dat de velden nu voor het stadsdeel behouden blijven.

NS is bereid met de gemeente naar alternatieven te zoeken, maar wil het nieuwe voorstel nog beoordelen op haalbaarheid.

Rob Theunisse, voorzitter van Zeeburgia, zegt dat zijn club alleen in Oost wil blijven als flink geïnvesteerd wordt in het sportterrein. Dat betekent twee kunstgrasvelden, een natuurgrasveld, een nieuwe tribune en een kantine. Het complex is nu sterk verouderd. Van Poelgeest is bereid die investeringen, ongeveer vijf miljoen euro, te doen.

In Zeeburg is men minder enthousiast. Stadsdeelbestuurder Fatima Elatik (Sport) begrijpt dat de hoge kosten een probleem zijn, ''maar het is jammer dat we onze bewoners pas over vijftien jaar sportvelden kunnen bieden.'' Zolang duurt het voordat de grond in de sportwijk op het Zeeburgereiland alsnog door een sportclub in gebruik genomen kunnen worden. (JOOST ZONNEVELD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden