Zeeburgia mag toch in competitie blijven ondanks misdragingen

Het eerste elftal van voetbalclub Zeeburgia mag van de KNVB in de competitie blijven. Voor de eersteklasser dreigde een abrupt einde van het seizoen, nadat voor de tweede keer een wedstrijd uit de hand was gelopen.

Wesley Meijer
null Beeld Het Parool/Jaap Augustinus
Beeld Het Parool/Jaap Augustinus

Op 10 november staakte de scheidsrechter het duel Zeeburgia-DEM in de 73ste minuut bij een stand van 1-3, na twee rode kaarten voor de Amsterdammers en grove beledigingen aan zijn adres. Omdat Zeeburgia al een voorwaardelijke straf had wegens een vechtpartij in augustus, schortte de tuchtcommissie van de KNVB de wedstrijden van het eerste elftal op tot de inhoudelijke behandeling van de zaak, gisteravond.

In augustus ging een speler van Zeeburgia op de vuist met een tegenstander van Blauw-Wit. Beiden kregen een straf van vier maanden, Blauw-Wit een boete en Zeeburgia een voorwaardelijke straf.

'Je kankermoer'
De tuchtcommissie achtte Zeeburgia gisteren schuldig aan het staken van het duel met DEM. Daarvoor krijgt de club een boete van tweehonderd euro en twee winstpunten in mindering. Middenvelder Germain Gotschin, die de arbiter 'blinde', 'je kankermoer' en 'Zwarte Piet' zou hebben toegeroepen, is voor acht wedstrijden geschorst.

Scheidsrechter Miquel Tjong-A-Hung staakte de wedstrijd ook vanwege beledigingen van begeleiders en toeschouwers aan zijn adres, maar dat feit achtte de tuchtcommissie niet bewezen. 'Om die reden was het net niet genoeg om de voorwaardelijke straf om te zetten in een onvoorwaardelijke,' zegt Maurice Simonis, medewerker tuchtzaken.
Simonis zegt wel dat Zeeburgia op het randje balanceert. 'Bij een derde keer kan de tuchtcommissie haast niet meer om de voorwaardelijke straf heen.' Die blijft van kracht tot 30 juni 2014.

Opluchting
Voorzitter Rob Theunisse van Zeeburgia is opgelucht dat niet het hele team is gestraft. 'We waren wel bang voor definitieve uitsluiting. Het staken van de wedstrijd vond ik belachelijk, maar ik kan me wel vinden in de punten in mindering en de straf voor Gotschin. Spelers moeten hun mond houden.'

Het bestuur is van plan spelers en begeleiders die door de tuchtcommissi schuldig zijn bevonden, te royeren. 'Daar verschijn je namelijk alleen als je iets ernstigs hebt gedaan.'

Zeeburgia heeft vanwege de tijdelijke opschorting alleen de wedstrijd tegen SDO gemist. De gestaakte wedstrijd tegen DEM wordt uitgespeeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden