Zeeburg ergert zich rot aan krakers Douaneloodsen

AMSTERDAM - De krakers van de Douaneloodsen aan de Zeeburgerkade hebben zich de laatste weken volop geroerd. Van de erfenis van provo Robert Jasper Grootveld tot broedende mussen, alles voerden zij aan om uitstel van de sloop te krijgen. Tot ergernis van stadsdeelbestuurder Nico Papineau Salm.

Het stadsdeel wil de loodsen laten slopen voor een hotel, een bedrijfsruimte en een jachthaven. Daarbij is het stadsdeel niet over één nacht ijs gegaan, zegt Salm. ''We hebben twee keer laten bekijken of het monumenten zijn. Bureau Monumentenzorg vond van niet. De loodsen zijn aardig, meer niet.''

De plannen voor het Kopgebouw passen in de ontwikkeling van het Oostelijk Havengebied. ''Er is behoefte aan een jachthaven, voor bewoners en passanten. De Sixhaven tegenover het CS is bijna altijd vol. En er moeten nog negenduizend hotelkamers in de stad komen.''

Volgens Salm is dit een goede plek voor een hotel, dicht bij de ring, met openbaar vervoer voor de deur en mogelijk later ook vervoer over water. De buurt heeft er ook wat aan, want het zal de levendigheid vergroten. De bewoners hebben inspraak gehad, zegt Salm. Zo komt de jachthaven niet voor de bewoonde pakhuizen.

Nu grenst het terrein aan het industriegebied langs de Cruquiusweg. Ook dat zal veranderen, zegt Salm. De bedrijvigheid blijft, maar ook andere functies kunnen daar een plaats krijgen, zoals een visrestaurant, een sloepenbouwer en woningen.

Volgens de krakers kan het jaren duren voordat er werkelijk gebouwd zal worden. Salm: ''In juni besluiten we over de bouwvergunning. Het bouwrijp maken van het terrein kost een half jaar. Eind dit jaar, begin volgend jaar kan de bouw beginnen. Het terrein ligt misschien twee maanden braak.'' Honderd procent garantie heeft Salm niet. ''Er is geen bouwplicht.'' Maar ontwikkelaar HBB Amplan heeft Salm gezegd 'in de startblokken' te staan.

Salm beschouwt de bezetting van de loodsen niet als een legitieme kraakactie. Jaren waren de loodsen in gebruik bij kunstenaars en kleine bedrijven. Eén van de gebruikers, die volgens Salm had beloofd te vertrekken als het stadsdeel de gebruiksovereenkomst zou beëindigde, weigerde uiteindelijk haar sleutel in te leveren. ''Ik heb begrip voor kraken bij leegstand, maar dit stelt het gedachtegoed van de kraakbeweging in een verkeerd daglicht.''

Burgemeester Job Cohen zei vorige week dat hij nog eens kritisch naar de ontruiming zou kijken. Salm voelt zich gesteund door de burgemeester en verwacht een spoedige ontruiming. (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden