Zeearend geboren in Noord-Holland, voor het eerst in eeuwen

Voor het eerst in eeuwen is in Noord-Holland een zeearend geboren. Op het onbewoonde eiland De Dode Hond in het Eemmeer kwam rond mei het zeearendjong uit zijn ei.

Bart van Zoelen
null Beeld Vogelwerpergroep Het Gooi en Omstreken
Beeld Vogelwerpergroep Het Gooi en Omstreken

De zeearend is een van de grootste Europese roofvogels. Eenmaal volwassen kan een zeearend zo'n zes kilo wegen. Door zijn spanwijdte van meer dan twee meter heeft de zeearend de bijnaam 'vliegende deur' gekregen.

Afgelopen weekend zagen Gooise vogelaars het jong zijn eerste onhandige vliegmanoeuvres maken. Waarschijnlijk hebben zijn ouders vanaf januari gebouwd aan het nest van ruim een meter in doorsnee.

Groot gewicht
De vogelaars zijn het zeearendenstelletje blijven observeren. In de winterse kou van maart hebben ze drie keer een etmaal op de uitkijk gestaan op de brug van de A27 naar Flevoland. In de loop van het voorjaar hebben ze het ouderpaar onder meer vissen, meerkoeten en een haas naar het nest zien slepen.

Volgens de vogelaars is de zeearend weliswaar imposant, maar niet per se behendig. Anders dan de slechtvalk die door duikvluchten makkelijk aan zijn dagelijkse portie eend komt, lukt het de zeearend doorgaans niet om eenden uit de lucht te plukken.

Door zijn grotere gewicht is hij dan weer wel in staat grotere prooidieren te vangen, zoals ganzen. Ook prijzen de vogelaars zijn volharding: de steeds weer onderduikende meerkoet legt het vaak na een half uurtje toch af door uitputting.

Ongestoord broeden
De natuurbeheerders Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben het eilandje deels afgesloten zodat het zeearendenpaar ongestoord kon broeden. Net als de vogelaars zijn ze bezorgd over plannen voor meer recreatie op De Dode Hond, zoals een haven en kampeerfaciliteiten.

"Concentreer de recreatieve drukte op het Gooimeer en behoud de kwaliteit van het Eemmeer: de rust," vindt boswachter Jan Roodhart.

Na eeuwen van afwezigheid broedt de zeearend sinds 2006 weer in Nederland. Sindsdien werden zo'n vijftig zeearendkuikens geboren. De meeste zeearenden werden geboren in Flevoland. Van daaruit is het overigens maar een kleine oversteek naar De Dode Hond.

Dit eilandje dat is aangelegd als natuurreservaat, ligt tussen de provincies Flevoland, Utrecht en Noord-Holland. Het gaat dan ook om het uiterst oostelijke puntje van Noord-Holland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden