Ze zouden niet gaan zwemmen, maar toch verdronk Jaïro

Het noodlottige ongeluk waarbij de vijfjarige Jaïro in juni 2013 verdronk bij het surfstrandje op IJburg wordt in de rechtszaal van minuut tot minuut gereconstrueerd. Dat is pijnlijk, voor alle betrokkenen.

Loes de Fauwe
Het surfstrandje bij IJburg waar Jaïro in juni 2013 verdronk. Beeld Floris Lok
Het surfstrandje bij IJburg waar Jaïro in juni 2013 verdronk.Beeld Floris Lok

Aan de rand van het surfstrandje aan de Bert Haanstrakade loopt het water soms steil naar beneden, soms is het water er tien meter diep. De zanderige bodem verloopt abrupt en grillig. Zo kon de duiker van de brandweer eerst niet onder water geraken doordat het water niet diep genoeg was, maar vlak daarna vond hij de vijfjarige kleuter, op de bodem, twee meter onder water.

Dat bleek uit de getuigenverklaringen die vanmorgen werden voorgehouden in de rechtszaal rond de dood van kleuter Jaïro, die in juni 2013 verdronk op IJburg.

Terecht staat de 22-jarige neef Stefano, die die middag zijn neefje meebracht voor een bezoek aan het strand. Hij ging mee uit met de kinderen van de buitenschoolse opvang van Jane V. Ook zij staat terecht wegens onoplettendheid op het strand. Daar voltrok zich het drama.

Lastige zaak
'Het wordt een emotionele zitting, het is lastig voor de verdachten, voor de familie en ook voor ons is het een lastige zaak. Maar we moeten vaststellen wat er is gebeurd,' zei de rechtbank vanochtend. De rechtbank heeft twee dagen uitgetrokken voor behandeling van de zaak. Vandaag worden getuigenissen doorgenomen en reconstructies gevolgd.

De twee volwassenen zaten die middag op het strand, de kinderen mochten pootje baden. Maar terwijl de twee volwassenen zaten te praten raakten de kinderen al spelend verderop. Vlak voordat werd ontdekt dat Jaïro mistte, raakte een ander kind in problemen. Daar was de leidster snel bij. Er was dus bijna een tweede kind verdronken. De leidster dirigeerde alle kinderen het water uit, op dat moment werd Jaïro gemist en brak de paniek uit. Stefano en omstanders doken door het water, maar vonden hem niet.

Geen zwembandjes
Het water op het surfstrandje, waar een bord 'Verboden te zwemmen' staat, is onbetrouwbaar. Veel ouders denken daar anders over, omdat het middenstuk heel lang ondiep is. Maar aan de randen de bodem loopt de bodem plots af. Jaïro verdronk twintig meter van het strand.

De kinderen droegen geen zwembandjes. Het was niet de bedoeling dat zou worden gezwommen, zo verklaarde de leidster. Maar zoals dat gaat, kinderen gaan al spelend altijd verder dan is afgesproken.

Voor de rechtbank werd het ongeval van minuut tot minuut gereconstrueerd, een pijnlijk proces voor de betrokkenen. 'Niemand heeft dit gewild,' snikte de vrouw. Stefano wordt behandeld voor post-traumatische stress. Tranen waren er bij alle betrokkenen, maar binnen de familie is een onherstelbare breuk ontstaan. Ze woonden de rechtszaak bij, maar gescheiden van elkaar.

Met familieleden in de zaal is de pijn van dit onfortuinlijke ongeval, een kind raakt even uit zicht en verdwijnt onder water, bijna fysiek waarneembaar.

Tijdens het requisitor, woensdag, zal de officier van justitie mr A.J. Vreekamp uitleggen, zo zei zij vanmorgen, waarom vervolging is ingesteld. Het ongeluk immers lijkt er een zoals zich elke zomer voorden op stranden, in zwembaden en sloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden