Column

'Ze vrezen voor hun leven en zoeken de dood op het water op'

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool.

Theodor Holman
Theodor Holman. Beeld Het Parool
Theodor Holman.Beeld Het Parool

Het bleef een onderwerp in het café: de vluchtelingen. We bekenden elkaar gisteren dat we eigenlijk weinig hadden begrepen van het debat dat erover werd gevoerd in de Tweede Kamer.

Wie Emile Roemer een fantastische kerel had gevonden, vond dat Roemer het beste uit het debat was gekomen, wie op Alexander Pechtold stemde vond Pechtold meesterlijk en de Geert Wildersjongens vonden dat Wilders wéér de beste was.

We hadden het over de hoogopgeleide jonge mannen die naar Europa vluchtten. 'Als een hoogopgeleide per boot naar Europa komt, vraag ik me toch af wat daar hoogopgeleid betekent,' zei één van ons.
We bestelden nog een drankje. 'Wanhoop maakt roekeloos,' was een antwoord aan de andere kant van de tafel.

'Wat is erger: wanhoop of roekeloosheid?' vroeg Emma zich af. We haalden onze schouders op. We waren niet vrolijk, niet serieus, het woord dat het dichtst in de buurt komt is: bezorgd.

'Weet je wat ik niet snap?' zei Emma's vriendin. 'De meeste vluchtelingen vluchten omdat ze vrezen voor hun leven, en vervolgens zoeken ze de dood op het water op.'

We waren onder elkaar in een café. Dan mag je zeggen wat je wil.
'Snap jij Merkel?' vroeg Dirk. 'Haar Oost-Duitse achtergrond zal een rol spelen. Vluchtten niet veel Oost-Duitsers naar het Westen?'
'Het is schuldgevoel over de Tweede Wereldoorlog.'

'Dus jij denkt dat Duitsland doorgaat tot ze zes miljoen vluchtelingen hebben opgenomen,' zei Emma.

Moesten we lachen of niet? Het was een pijnlijke Godwin, dus we zwegen.

We bestelden nog wat.

'Mensen willen de vluchtelingenproblematiek maar vergelijken met Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Maar als ik die vergelijking dan moet maken, halen we hier SS'ers binnen die door de Gestapo verdreven werden, ' zei Emma. Ze keek niet vrolijk; ze was ook enigszins dronken.

'En heb je gelezen dat men Nederlanders die vluchtelingen te eten willen uitnodigen, in een Meet and Eat, adviseert halal te koken, basmatirijst stond er zelfs in de flyer, en om als Nederlandse vrouw je decent te kleden en geen alcohol te schenken? Zijn we gek geworden?'

We namen nog een alcoholische consumptie. Het waren de laatste uren van de zomer.

De winter dreigt kil te worden.

Wilt u reageren op deze column? Dat kan: scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden