Han Lips

Ze vonden allebei dat ze beter konden rijden dan de anderen

Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Strijd tegen de file.

Wat drijft de automobilist in de file? Beeld screenshot
Wat drijft de automobilist in de file?Beeld screenshot

Lips heeft natuurlijk makkelijk praten omdat hij altijd thuis werkt, lekker op de bank, maar files zijn voor veel Nederlanders een dagelijkse kwelling. Uit solidariteit bekeek Lips de eerste aflevering van de vierdelige AvroTros-serie Strijd Tegen de File.

'De vier grootste fileveroorzakers zijn weersomstandigheden, incidenten, ongelukken en de toenemende drukte,' hoorde Lips. Wat die 'incidenten' behelzen bleef onduidelijk, want de eerste aflevering ging over ongelukken. Dat zijn er per jaar 25.000 en ze zorgen voor 20 procent van de files.

We zagen twee weginspecteurs van Rijks­waterstaat die door de verkeerscentrale naar ongelukken worden gestuurd. Weginspecteur Bas werkte samen met de calamiteitenaan­nemer - een beroep dat op verjaardagsfeestjes vast regelmatig uitleg behoeft.

Ook werden er twee automobilisten gevolgd die vrijwel dagelijks in de file staan. Ze vonden allebei dat ze beter konden rijden dan de andere weggebruikers. "Ik irriteer me gek aan andere weggebruikers," zei cosmetica­specialiste Corien, die dagelijks 200 kilometer woon-werk­verkeer aflegt. Nee, dan ben je slim bezig, dacht Lips nog.

Uiteraard kwam ook de zelfrijdende auto aan bod. Die stond in de computerbeelden niet in de file, want hij reed in zijn eentje, ook in proefgebieden. De zelfrijdende auto had ook nog de nodige kinderziektes, letterlijk zelfs, want je wordt er sneller wagenziek in.

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen mocht nog even uitleggen waar de kijkersfile - de domste aller files - vandaan komt: "We zijn ramptoeristen, dat is evolutionair zo bepaald, we leren van erge dingen."

Helaas had Lips nauwelijks iets geleerd van Strijd Tegen de File, waarin de open deuren zich aaneenregen als auto's op de A10 in de spits.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden