Schuim

Ze mochten met natte sponzen gooien

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: fanatieke theatersport met aanhang.

Piano CS improviseerde winnend over haar in het doucheputje: Eefke Burg, Philip Minderhoud, Maarten Willms, Florence de Lange en Nathalie Metheuver (vlnr)Beeld Schuim

De zomervakantie is echt al duidelijk begonnen, ook in de afdeling feestjes en vrolijke bijeenkomsten. In mijn mailbox komen nauwelijks nog uitnodigingen voor gezelligheid binnen, maar op internet vind ik 'Komtiedan vs Piano CS', een battle tussen twee theatersportteams. Amsterdam ­tegen Utrecht nog wel, inclusief borrel vooraf.

Theatersport? Een mens wordt toch benieuwd.

Ik wandel Mezrab binnen en daar staat geen verkoelend windje, maar daar kunnen zij ook niks aan doen. Het blijkt een avond van improvisatie, twee teams tegen elkaar, het wordt straks allemaal uitgelegd. En sport..., sport... Bart van der Jagt: "Meestal wint de gast."

Ik drink nog snel een koud pilsje in de wind buiten. Ik zie een jongen op blote voeten en met een stropdas op een T-shirt. Dat moet één van de matadors zijn, maar het hele spul staat vrolijk bij te kletsen of kennis te maken. Meedoen is hier duidelijk belangrijker dan winnen.

Stropdas tegen zijn aanhang: "We hebben al zo lang niet meer met elkaar gespeeld, dus het wordt superspannend."

We gaan beginnen. 'We', dat zijn de improvisatiesporters, op de kop af 24 toeschouwers, waaronder de Schuimverslaggever en een vader en een moeder, gok ik. Er staan ook exact 24 stoelen en dat is best knap.

Presentator Bodei Brouwer vraagt wie voor het eerst is. Toch nog een hoop vingers. "Een mooie groene score."

Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Ze legt de spelregels uit. Alles is geïmproviseerd, er zijn drie rechters die streng doch rechtvaardig oordelen, maar die willen nog wel eens zuur reageren en daarom worden natte sponzen uitgedeeld. Daar mag/moet mee gegooid worden. Ook worden rozen uitgedeeld. Die zijn voor de spelers.

Opdracht voor de spelers: noem een land waar niemand op vakantie wil. Uit de zaal: "Niemandsland."

Brouwer: "Ah, diep! Dat is mijn vader." Juist.

Dan nog een hobby. "Zandkorrels tellen," roept iemand, want ook het publiek heeft humor.

Daarna begint de ene man de andere te interviewen over zijn hobby, terwijl twee vrouwen hun handen spelen. Die krabben aan hun baard of benadrukken wat gezegd wordt met expressie.

Na elke ronde geven de rechters commentaar (natte sponzen tegen het gezicht) en mag ook het publiek stemmen.

Het is allemaal bijzonder vrolijk en een groot deel is je-had-erbij-moeten-zijn, vooral als vriend of ­familie dan. Maar er zitten zeker grappige momenten tussen en het enthousiasme is aanstekelijk.

De uitslag: "Op een zeer verdienstelijke tweede plaats is geëindigd... Komtiedan!"

De Amsterdammers door het dolle.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Komtiedan vs Piano CS
Waar Mezrab, Veemkade
Wie tien theatersporters en aanhang
Wanneer dinsdag 19 juli, 19.00 tot 22.30 uur

Drank en spijs
***
Sfeer ***
Hans wist niet dat de theatersport ook niveaus heeft en geel de zwarte band is

De rechters Rim Lichtveld, Lobke Rooswinkel en Bart van der Jagt (vlnr). De twee mannen zijn uit Turkije overgevlogen. 'Want daar waren er toch genoeg over'Beeld Schuim
Team Komtiedan uit Amsterdam: Tom Janse met de ­handen van Sarah Comajta en Sydney Brouwer met de handen van Jorien JansenBeeld Schuim
Presentator Bodei Brouwer (zus van Sydney), pianist Paul Brouwer (geen familie) en Erwin Schuur (vlnr) van KomtiedanBeeld Schuim
Stiefmams en paps: Anita Koelman en René Brouwer, die het aantal Brouwers in één openbare ruimte griezelig hoog maaktBeeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden