Plus

Ze mocht meepraten, maar daarna gebeurde 20 jaar niets

Monique van IJsseldijk mocht in 1998 meedenken over de vernieuwing van haar huis en wijk in Nieuw-West. Er gebeurde niets. Nu haar woning is verkrot en de wijk vervalt, mag ze opnieuw komen opdraven.

De Couperusbuurt in Nieuw-West Beeld Ton Damen
De Couperusbuurt in Nieuw-WestBeeld Ton Damen

Hoe lang kun je enthousiast blijven? Met die vraag worstelt veiligheidsdeskundige Monique van IJsseldijk (52). Ze woont al 28 jaar met plezier in de Couperusbuurt in Geuzenveld-Slotermeer.

Ze heeft leuke buren en geniet van de groene wijk. Maar de woning en de buurt zijn vanaf het moment dat ze er kwam wonen een zorg. "Vóór mij woonde hier een oude dame, die 96 jaar is geworden en lang niets aan haar huis had gedaan," zegt Van IJsseldijk. "Aan kleine renovaties wilde zij niet meer aan doen. Ik kwam in het uitgewoonde huis terecht en heb veel zelf moeten opknappen."

Zo'n acht jaar nadat ze in het huis was neergestreken, werd Van IJsseldijk door de corporatie en het stadsdeel gevraagd mee te denken over de vernieuwing van haar buurt. Sloop en nieuwbouw stonden op stapel.

"Ik heb meer dan vier bewonersbijeenkomsten bijgewoond. Heel lang heb ik ook de bouwtekeningen nog bewaard," zegt Van IJsseldijk. "Maar toen de crisis uitbrak en alle bouwactiviteiten in Nieuw-West werden stopgezet, heb ik de papieren ook weggegooid."

Haar huis in het blok aan de Burgemeester Rendorpstraat en de Burgemeester Van Tienhovengracht kampt met achterstallig onderhoud. "Tussen de verwarming en tuin zit een trespa plaatje. Het huis is moeilijk warm te stoken, wat extra kosten meebrengt. De spouwmuren zijn niet geïsoleerd en er komt tocht door deuren en ramen."

"Ons blokje bestaat uit kleine eengezinswoningen, die gesplitst zijn. Ik woon op 33 vierkante meter. Als de woning in goede staat zou zijn, is het hier echt heerlijk wonen, al mist er wel kast- en bergruimte. In de berging sta ik soms tot mijn knieën in het water."

Monumentwaardig
De Couperusbuurt is volgens haar in de loop der tijd verder achteruitgegaan. "Veel vaste bewoners zijn hier niet meer. De nieuwkomers wonen er tijdelijk. Die hebben weinig binding met de buurt, doordat ze een huurcontract van vijf jaar hebben. Er wonen ook veel mensen met een rugzakje. Ik ben geregeld zonder enige aanleiding op straat uitgescholden."

Sceptisch waren Van IJsseldijk en haar buren toen ze in oktober een uitnodiging van Stadgenoot kregen voor de 'inloopweek' in buurthuis De Cactus, waar ze mochten meepraten over de renovaties in deze 'ontwikkelbuurt'.

"De vragen waren hetzelfde als twintig jaar geleden: wat deugt er aan mijn huis, wat niet, hoe is de buurt?"

Nog wonderlijker vond ze dat er enkele weken later een soortgelijke bijeenkomst van het stadsdeel was in de Kentalisschool. Van IJsseldijk: "Daar gebeurde hetzelfde, onze vragen over welke ideeën er zijn, werden niet beantwoord. Als we vroegen tempo te maken, kregen we te horen dat er tijd nodig is. We zijn er niets mee opgeschoten."

Wel veranderd is de waardering voor de buurt. Het stadsdeel wilde voor de crisis een bulldozer door de wijk sturen. Inmiddels zijn de woningen aan het Adriaan van Oordthof gemeentelijk monument.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft de Couperusbuurt monumentwaardig verklaard, vooral de blokjes aan de Burgemeester Van Tienhovengracht. Van IJsseldijk wordt er wat lacherig van. "Ineens wonen wij in de pareltjes van de buurt."

Van IJsseldijk beschrijft de situatie in haar buurt nog steeds als nijpend. "Er komen steeds meer mensen wonen met sociale problemen."

Wie door de buurt wandelt, kan zelf zien hoe de boel aan het verpauperen is. Van IJsseldijk voelt zich niet meer thuis in de wijk, waar veel verloop is, waardoor je je buren niet meer kent. "Ik hoor steeds dat mensen van de corporatie en de stichting !Woon actief zijn in de buurt, maar ik zie ze nooit."

null Beeld Jamie Groenestein
Beeld Jamie Groenestein

Stem van bewoners

Amsterdam gaat 32 'ontwikkelbuurten' via 'cocreatie' met bewoners aanpakken, om hen meer bij de vernieuwing te betrekken. Niels Raat van woningcorporatie Stadgenoot: "De Couperusbuurt is een van de belangrijkste wijken die we willen verbeteren."

"We beginnen met de stem van de bewoners. Wat vinden zij van hun huis, hun buurt? Wat zijn hun wensen en zorgen? De volgende stap is besluiten nemen over sloop of nieuwbouw. Het proces neemt nu eenmaal langere tijd in beslag."

Diane Kleinhout, woordvoerder Nieuw-West: "Twee bijeenkomsten van het stadsdeel en de woningcorporatie met bewoners van de Couperusbuurt waren er om informatie op te halen. Het stadsdeel en de corporatie hadden de bijeenkomsten niet op elkaar afgestemd. Wij willen eerst uitzoeken hoe de bewoners willen meedenken."

Alaâ-Eddine Boujilali, medewerker van stichting !Woon: "Wethouder Laurens Ivens wil echt weten wat bewoners willen. Daar word ik enthousiast van. Wat er gaat gebeuren in de Couperusbuurt, staat nog niet vast."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden