‘Ze liegen omdat ze paniek willen voorkomen’

PlusTheodor Holman

“Paniek is hopeloze onzekerheid. Je weet het niet meer. Je hersens weigeren de bekende routes te volgen of nieuwe wegen in te slaan. Het enige wat je rest is vluchten in gestoordheid.”

“Stel je je niet enorm aan?”

“Precies, dat is paniek! Je kunt dan niet anders dan je aanstellen. IK STEL ME AAN! HELP! IK STEL ME AAN!”

“Rustig, rustig… je hebt een crisis.”

“Nee, een crisis is iets anders. Een crisis gaat aan de paniek vooraf. Een crisis is een constatering van een ernstige dreiging. Er gebeurt verder niets. De regering is nu overgegaan tot crisisoverleg. Dat is het zoeken naar een oplossing. Het is dus erger dan ze doen voorkomen.”

“Je denkt te veel na. ”

“Wat is dat nou voor een domme opmerking? Natuurlijk denk ik na! Hoe kan je nu te veel nadenken? Ik ben in paniek. Ik word gedwongen tot waanzin. Er is te veel aan de hand. Ik denk dat er een complot gaande is. Als ik niet zou nadenken, zou ik niet zien dat er een complot is.”

“Een complot? Doe normaal!”

“Er worden dingen geheim gehouden. Slachtoffers. Misschien doden. Iedereen doet of er niet zo veel aan de hand is.”

“Ze willen juist geen paniek!”

“Precies! Er is dus meer aan de hand! Ze hebben er belang bij dat wij niet in paniek raken, dus doen ze net of er niets aan de hand is.”

“Doe nou rustig!”

“Rustig? Je bent het met me eens dat ze liegen omdat ze paniek willen voorkomen. Dus is er een complot gaande. Dus is het erger dan we weten. Als het niet zo erg was, hoefden ze geen extra televisie-uitzendingen in te lassen. Nee, het is veel, véél erger. Ze zijn bij de regering in paniek. Daarom dat crisisoverleg. Ze zitten met hun handen in het haar. Ze sluiten ziekenhuizen.”

“Doe nou maar gewoon wat ze zeggen.”

“Juist. Zo begint het. Doe nou maar gewoon wat ze ­zeggen! Het begint met handen wassen en elkaar niet aan­raken. Zo worden we murw gemaakt. Wat niet lukt met beleid, proberen ze met angst te bewerkstelligen. We moeten doen wat ze zeggen. CO2-­crisis, huizencrisis, crisis op de beurs, corona­crisis, crisis aan de Europese grens die van invloed is op ons. Ze kunnen niet anders dan ons mak maken, tam, gehoorzaam.”

“NU BEN IK IN PANIEK! DANK JE!”

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden