Column

Ze heten Greet Hofmans, Jomanda of David Kenning

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Hoe komt het toch dat men geloof hecht aan de beweringen van Raspoetins? Waar macht het niet meer weet, kloppen de goeroes aan.

Ze heten Greet Hofmans, Jomanda, Maharishi Mahesh Yogi, Keith Bakker of David Kenning, de man die 'wist' hoe je geradicaliseerde jongeren kon laten de-escaleren.

Ze vragen voor hun advies altijd een fooitje - en na een fooi of drie kunnen ze stil leven. Wanhoop maakt namelijk rijk.

Al in 2015 liet Nikki Sterkenburg, journaliste van Elsevier, in een tweet weten dat er over de bestrijding van jihadisme geen publicaties van Kenning bekend waren, maar dat Van der Laan hem 'toonaangevend in zijn vakgebied' vond.

Wie lichtte Van der Laan voor?

Of viel men voor de zogenaamde geleerdheid van deze psy­chiater-filosoof?

Een jaar geleden stond in Het Parool een artikel van deze denker vol lachwekkende krompraat.

Kenning: "Tegenwoordig werk ik op het gebied van contraradicalisering en gebruik ik Spinoza's denken om overheden te adviseren."

Goh, Spinoza... Maakte die ook al filmpjes in de Nes?

Nog een citaat van kenner Kenning? "We zitten in de psychologische tang van terrorisme en de hysterie van populisme die de nostalgie naar een imaginair verleden omzet in agressief nationalisme, xenofobie en islamo­fobie."

Tja, voor GroenLinks op maat gemaakte kalenderspreuken; schreef hij dit misschien al met burgemeester Femke Halsema in het achterhoofd? GroenLinks heeft reeds gelogen dat de partij op de hoogte was van de grijze campagne.

Aan het in zee gaan met zo'n toonaangevende David Kenning zit niet alleen iets na­iefs, maar het illustreert ook dat men werkelijk geen idee had hoe die jonge jihadisten te bestrijden.

Van der Laan en consorten gingen vermoedelijk uit van de sociaaldemocratische maakbaarheidsgedachte. Het woord 'stom' lijkt voor die filmpjes die ze wilden maken uitgevonden. (Wie heeft daarvan de scenario's geschreven? Dat wil ik ook wel weten.)

De intentie van Van der Laan was meer dan goed. Radicalisme tegengaan is noodzakelijk. Maar de vraag blijft of je er iets tegen kunt doen. Nieuwe helden veranderen geradicaliseerden, en die kun je niet maken met een enkele gesubsidieerde vlog waarin Marokkaanse acteurs zo naturel mogelijk aan de jihadisten uitleggen dat ze tot betere inzichten moeten komen.

Ik schreef het al in 2015: Amsterdam heeft last van jihadisten en wat doet de gemeente Amsterdam? We sturen er een psychiater-filosoof op af.

En de jihadisten? Die lachen ons dood.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden