Hans van der BeekBeeld Artur Krynicki

Ze herkende Femke Halsema niet: ‘Dat zegt alles over deze avond’

Feestje van de dag

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Vertoon: Queer in transition.

Deze avond is een ode aan Zu Browka. Dat moet geheim blijven. Ze krijgt een prijs van burgemeester Halsema en weet van niks.

Sssssst.

In de bar van het Compagnie­theater verzamelen de mensen zich die er niet mee zitten als iedereen opkijkt als ze een tram instappen. De Amsterdammers dus die deze stad een beetje opfleuren.

De hele bubs gaat naar de grote zaal, Zu Browka zit al eerste rij. Het programma begint met een kort filmfragment, één zin maar.

“Ach, das ist doch alles Quatsch.”

Zu Browka, gesproken als een ware Marlene Dietrich.

De burgemeester stapt naar voren. Wie alleen op Twitter leeft, zal hier vast fake news van de mainstreammedia in herkennen, maar Halsema krijgt een werkelijk daverend applaus.

“Mevrouw Zu Browka, ik hield net de deur voor u open, ik herkende u, u herkende mij niet, en dat zegt alles over deze avond.”

Uitstekende openingszin.

Voor deze avond is een speciale award gemaakt, de Je Suis Zu Award. Halsema: “U staat voor het vrije, het ongeremde, het onconventionele Amsterdam. Het Amsterdam waar we trots op moeten zijn.”

Dan volgt een documentaire over een roerig leven. Geboren in het Belgische Hamme, een jongetje dat graag in meisjeskleren liep en al heel jong in de kroeg op de bar sprong om te dansen en de kleren uittrok.

“Het zat er al vroeg in,” zegt Zu Browka in de documentaire.

Ze werd flink getreiterd, tot die keer dat ze optrad als Amanda Lear, een jaar of veertien, vijftien, in het tijgerpak van haar zus.

“Niemand herkende mij, dus dat was een succes.”

Er volgde een wilde tijd in de ­Mazzo en de Satanskerk en ook de cabaretwereld van Berlijn. In Griekenland ging het mis.

De act van haar en vriendin Sugar Moon was te heftig, ze sliepen in hotels die ze niet konden betalen, raakten hun paspoort kwijt, kwamen tussen criminelen terecht en uiteindelijk zaten ze twee jaar in de gevangenis.

“Je maakt van alles mee, hè,” zegt ze, maar vooral om er verder niet over te hoeven praten.

Toen kwam de Roxy. Joost van Bellen belde: “Meid, eindelijk een club waar je terecht kunt.”

Haar acts zijn legendarisch, al wil ze zichzelf geen stijlicoon noemen. “Ach, styling, zoveel kleren had ik niet aan.”

De avond dat Roxy in het teken stond van haar verjaardag, kwam Sean Penn binnen. Lang verhaal kort: ze liet hem een video zien van haar Madonna-act, met een hoofdrol voor bloed en een kruis.

“Wat er toen is gebeurd, is altijd tussen ons gebleven,” zegt de diva van de Amsterdamse nacht.

Wat Vertoon: Queer in transition
Waar Compagnietheater, Kloveniersburgwal
Wie Zu Browka, Femke Halsema, Joost van Bellen, Marieke Samallo, Isabelle Ho-Kang-You, Ashley Kruishaar
Wanneer donderdag 5 december, 19.30 tot 1.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer ****
Hans had toch een soort pakjesavond

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Burgemeester Femke Halsema geeft de eenmalige Je Suis Zu Award aan Zu Browka. “We zouden niet weten aan wie de award nog meer moeten uitreiken.”Beeld Hans van der Beek
Isabelle Ho-Kang-You, oprichter van Vertoon, en Ashley Kruishaar (Celluloid Doc), maker van de docu over Zu Browka.Beeld Hans van der Beek
Marjan Sax (Mama Cash), dj-legende Joost van Bellen (we mogen Zu Browka gerust ook zijn muze noemen) en Dia Roozemond van vrouwencafé Saarein.Beeld Hans van der Beek
Performer Nereida Deadlysin, model Milk Rebelle, ­entrepreneur Andrey Kalashnikov en Riske (‘Red and risky’). Allemaal geen doopnamen.Beeld Hans van der Beek
Micha Schneijderberg (Snorella) en Dylan Westerweel en Marieke Samallo van Milkshake: “Zu wil niet praten over haar transitie. ‘Nee, ik ben vrouw.’ Een heel krachtig statement.”Beeld Hans van der Beek
Kunstenaar Lisette Ros: “Ik ga straks nog stiekem een performance geven, hier bij de bar. Ik hoop dat je blijft.” Met Chafik Benhmidouch (Door Creative Studio).Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden