Plus

Zaventem gaat door, in puin

Luchthavenmedewerkers hadden dinsdagmiddag 'een moeilijk moment' toen ze als eersten de tijdelijke incheckbalies testten op Zaventem. 'Maar je haalt er ook de kracht uit om weer aan het werk te gaan.'

Agenten en soldaten bij het vliegveld in Zaventem Beeld ap
Agenten en soldaten bij het vliegveld in ZaventemBeeld ap

Al 's ochtends kwamen de eersten van achthonderd opgetrommelde medewerkers naar Brussels Airport. Voor velen was het de eerste keer sinds de aanslagen dat ze opnieuw voet op de luchthaven zetten. "Ik kreeg een brok in de keel bij het passeren van de politiecontrole," zegt een van hen.

"Als je voor de luchthaven werkt, maak je deel uit van een grote familie. Die familie is nu diep in het hart geraakt. Dat doet pijn. Voor de start van het testen van de tijdelijke incheckbalies hebben velen troost bij elkaar gezocht. Dat was een heftig, emotioneel moment. Tegelijk haal je er kracht uit om weer aan het werk te gaan. Dat hebben we daarna ook gedaan, door deel te nemen aan de tests." Die verliepen naar verluidt 'zeer beheerst en kalm'.

Alle deelnemers kregen op het hart gedrukt om niets over de tests te laten uitlekken. "Het was dan ook de bedoeling om mogelijke hiaten bloot te leggen. Als je die vindt, moet je daar niet mee te koop lopen," viel te horen. "Iedereen heeft zijn opmerkingen overgebracht."

De tests werden uitgevoerd in tijdelijke voorzieningen op de gelijkvloerse verdieping van de luchthaven. Daar zijn verschillende checkpoints gemaakt, met onder meer veiligheidscontrole, incheckbalies, machines om zelf te kunnen inchecken en de bagagezone. "Via de trappenhal kun je dan verder lopen naar het screeningplatform," aldus een woordvoerder van Brussels Airport.

Brandweer
De tijdelijke constructies zijn goedgekeurd door de brandweer. Maar onder meer de regering moet nog het licht op groen zetten voor de gedeeltelijke heropstart. De politievakbonden beraadden zich vandaag nog of het wel veilig genoeg is om een doorstart te maken. Daarnaast moeten mogelijk nog enkele praktische zaken worden geregeld, zoals parkeergarages.

Inmiddels hebben tal van luchtvaartmaatschappijen al besloten om sowieso langer vanuit de regionale luchthavens te opereren. Zo vliegt Jetair Fly minstens tot en met zondag 10 april vanaf Oostende, Thomas Cook Airlines doet hetzelfde vanuit Luik. Ryanair laat alle vluchten zeker tot vrijdag vertrekken vanaf Charleroi.

Schoonmaakploeg
Terwijl luchthavenmedewerkers dinsdagmiddag de tijdelijke incheckbalies testten, was twee verdiepingen hoger nog steeds een schoonmaakploeg aan het puinruimen. Tegelijk nam een gespecialiseerd team de staat van het gebouw op.

"Ze bekijken elke millimeter," zegt een woordvoerder van Brussels Airport. "Alles in de vertrekhal moet vernieuwd worden ¿ tot de laatste steen, zeg maar. We willen vermijden dat bij de volledige heropening ook maar iets nog herinnert aan de aanslagen."

Brussels Airport hoopt weer volledig in bedrijf te zijn voor de zomerperiode, zegt topman Arnaud Feis. Specialisten menen dat 'in optimale omstandigheden' een renovatie in drie maanden mogelijk is. Het verlies van de luchthaven wordt nu al op zo'n tien miljoen euro per dag geraamd.

'We willen vermijden dat ook maar iets een herinnering oproept aan de aanslagen'

Lees de laatste ontwikkelingen in het Brusselblog

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden