Zaterdagochtend in Amsterdam

Fotograaf Marijn Scheeres legt wekelijks vast hoe Amsterdammers de zaterdagochtend doorbrengen.

Ook meedoen? Mail naar zaterdagochtend@parool.nl.

Caroline Verweij (37) projectleider museum, Sarphatipark, De Pijp.
Zaterdagochtend 10.00 uur:
Even rustig op de bank met koffie en de krant. Daar zijn Caroline en Robert (37) aan toe na een drukke werkweek. Maar Louise (5), Claire (4) en Victor (2) hebben andere plannen. "Zodra wij ergens gaan zitten, komt meteen de hele kudde op ons af." Niet heel gek, want de kinderen zien hun kans schoon na een week van ochtendlijk gehaast voor werk, school en opvang. "Ik denk dat we dat maar moeten koesteren, want na de vakantie gaat de oudste hockeyen op zaterdag- ochtend." En dan is er alleen nog de zondag voor de bank, de koffie, de krant en de kudde.
Marijn Scheeres
Stefan Allers (41) hoofdtrainer sportclub, Koningin Wilhelminaplein, West
Zaterdagochtend 10.15 uur:

Koffietje, croissantje, haltertje. Op zaterdagochtend maken Stefan (voor) en zijn zoontje Joël (blond, 3) de oversteek van hun flat aan de Wittgensteinlaan naar de opslagruimte van Healthclub OpenAir Amsterdam. "Die box is mijn tweede thuis. Een paar keer per dag ben ik daar om trainingsmateriaal te halen of te droppen." Vriend Guido Meij komt langs om te trainen en wat te kletsen. In zijn kielzog zoon Jan (3); heeft Joël ook iemand om mee te trainen en te kletsen. De papa's een grote halter, de peuters een kleine. "Mannen onder elkaar."

Marijn Scheeres
In de winter maakt Beer (8) haar moeder vaak paaldansend wakker: "Kijk wat ik al kan!" Na een nacht werken als dj Wannabeastar is dat soms wel even slikken voor mama. Maar in de zomer zit Jojanneke al vroeg klaar om te gaan draaien op een van de vele festivals. "Als Beer en ik naar een feestje gaan, kleden we ons speciaal aan. Maar zij heeft haar eigen stijl hoor, we zijn geen tweeling." Het paaldansen heeft ze wel van haar moeder, al is die er wegens knieproblemen mee gestopt. "Ze is echt een sportief talent. Laatst werd ze tweede op een karatetoernooi." foto Marijn ScheeresMarijn Scheeres
Esther j. Ending (43) schrijfster, Oud-Zuid zaterdagochtend 11:00 uur:
Telefoon uit, tablet aan de kant en alle aandacht voor dochter Do (4) en kater Vito. Doordeweeks heeft Esther het superdruk met de promotie van haar laatste roman, maar de zaterdag is voor het gezin. Heerlijk samen opgaan in een spelletje. Het kastelenspel in dit geval: "Zelfgemaakt, en het is echt heel leuk. De prinses zit in een van de torens en de spelers moeten raden waar." Dat creatieve is ontstaan op Ibiza, waar ze opgroeide in the middle of nowhere. Geen elektriciteit en altijd op blote voeten. Dan maak je van niets iets. Een boek bijvoorbeeld.
Marijn Scheeres
Drie gezinnen: zeven jongens van nul tot zeven jaar plus hun ouders; het is maar goed dat Remko (met bril) worstenmaker is. "Er gaan gemiddeld zo'n twaalf saucijzen en een grote bloedworst doorheen. En ook nog eieren." Elke twee weken komen de Holtjes, de Wallertjes en de Blommetjes bij ­elkaar om hun gezamenlijke vakantie van ­vorige zomer te vieren. Na het ontbijt stapt de meute op de fiets naar de hockeyvelden om de calorieën er weer af te sporten. Plannen voor deze zomer zijn er nog niet, maar als het aan Remko ligt gaan ze weer met z'n allen.Marijn Scheeres
Wim Hupperetz (50) directeur Allard pierson museum, Oude Turfmarkt, Centrum Zaterdagochtend 09:15 uur. Als directeur kun je je geen mooiere zaterdagochtend wensen: dertig museumfanaten uit elf landen bijeengebracht in een 'museum camp' om het Allard Pierson Museum te voorzien van inspirerende en verrassende toevoegingen. "Ze logeerden in een buurpand, deden yoga en ontbeten in het museum. Meteen daarna gingen ze weer keihard aan het werk." Hupperetz (bovenaan, met bril) beziet het zootje bekaf, maar tevreden. Hij is blij met de creatieve ontploffing die vanaf nu zes weken te zien is in het museum.

Marijn Scheeres
Laurens van der Sluis (46) directeur ict-bedrijf, Derde Oosterparkstraat, Oost Zaterdagochtend 9:30 uur
Buiten plenst het van de regen, binnen trekt bruidegom Laurens zijn trouwpak aan. Tweeling Manuel en Lieuwe (5) zijn door het dolle heen; het bruidsboeket overleeft het ternauwernood. Om 12.30 uur moeten ze in Moerkapelle zijn. De trouwlocatie is de molen waar bruid en moeder van de tweeling Roos Micke (36) geboren werd. Laurens is gespannen: "Wat een kloteweer! Nog even Buienradar checken hoor." Maar precies als de ceremonie begint, breekt de zon door, om steeds uitbundiger te gaan schijnen. De tent die last minute werd opgezet, is niet nodig.
Marijn Scheeres
Tim van der Vliet (46) schrijver en huisvader, Staringplein, oud-West
Zaterdagochtend 11:15 uur:
Met drie pubers in huis is het goed uitslapen op zaterdag. Liam (4) gaat op vrijdag extra laat naar bed en wordt ook pas wakker rond tienen. Bij papa en mama in bed, want dat is normaal in Japan, waar Tims vrouw vandaan komt. "Dan gaat ie lekker zijn eigen gang, hij is extreem zelfstandig. Ik heb tegen al mijn kinderen van jongs af aan gezegd dat ze hun eigen weg hebben. En dat ze met mij over alles kunnen praten." Dat hebben Yuan (17), Rio (15) en Lila (12) goed in hun oren geknoopt. Hij leert elke dag wel iets van ze. Wat je dus écht niet op Instagram zet bijvoorbeeld.
Marijn Scheeres
Elke zaterdag is anders, want leven met een dj is nu eenmaal onregelmatig. "Maar als het even kan zitten we op zaterdagochtend met z'n drieën op ons dakterras, of in bad." Een housemuziekje op de achtergrond, dat hoort er ook bij. Leonie leerde haar vriend Timothy (31, van dj-duo Faux) tien jaar geleden kennen op dancefestival Awakenings. Ze herkende hem van de website partyflock en sprak hem aan. Een partypaar dus. Dat net terug is van Ibiza. "We zijn nog steeds gek op samen uitgaan, maar alleen als we een oppas hebben voor Feyla van acht maanden."Marijn Scheeres
Tony Hazes (57), Vlaggemast, Banne Buiksloot
Zaterdagochtend 11.30 uur:
Een keer per week neemt Tony 's ochtends al een biertje. Op zaterdag. Daarna gaat hij naar zijn stamkroeg De Bierhut. "AT5 heeft een docusoap over me gemaakt. Omdat ze vonden dat ik leef als André Hazes." Tony, die eigenlijk Jansen heet, is dan ook een groot fan: "Hazes is m'n lust en m'n leven. Al die emoties in die nummers. Ik pink weleens een traantje weg, maar alleen als ik een borrel op heb." Optreden als Hazes doet hij soms spontaan, op een feestje. Hij is niet te boeken. Zijn grootste fan is zijn vriendin Gina (48).
Marijn Scheeres
Robbert Beerens (46), marketingdirecteur, Stadhouderskade, de Pijp. Zaterdagochtend 12:00 uur:
Robbert (links) en zijn partner Kristian (43) steken niet onder stoelen of banken dat ze fan zijn van het koningshuis. "Máxima en haar outfits hebben stijl teruggebracht in het koningshuis." Zelfs de 'koninklijke troon' oftewel de wc wordt gesierd met Willem en Max. "Glamour spreekt me aan. Wij eten onze Lidl-croissantjes van Versace-servies, haha." Ze wonen in een klassiek huis met veel ornamenten en zo richten ze het ook graag in. "In de jaren zestig werden er vanuit dit huis protesten tegen Beatrix gehouden. Ze moesten eens zien hoe het er nu uitziet."

Marijn Scheeres
Porgy Franssen (59) acteur, Danzigerkade, Houthavens

Zaterdagochtend, 8:00 uur:
Porgy vergeet normaal gesproken altijd te ontbijten. "Hét cliché van een man die alleen woont. Ik word vroeg wakker en kan het niet laten om meteen aan allerlei projecten te gaan werken. Ik doe niet aan weekend, ik weet vaak niet eens welke dag het is."

Maar deze zaterdag pakt hij toch maar een broodje mee terwijl hij de tekst leert van het toneelstuk: Novecento van Alessandro Baricco, over een vondeling die op een boot opgroeit en een goede pianist blijkt te zijn. "Het is mijn favoriete verhaal." Hij voert het stuk tien avonden op in zijn eigen huis voor een klein gezelschap. Er zijn nog kaarten beschikbaar voor zaterdagavond (via porgy.nl).
Marijn Scheeres
Max Sordam (89), programmamaker Radio Mart, Willemskerkestraat, Osdorp

Zaterdagochtend, 9.30 uur: "Het zijn echt mijn lievelingen," zegt Max over zijn kleinkinderen Nathan (16) en ­Lakeisha (18). Ze ontbijten elke zaterdag samen, met fruit. "Dan blijven jullie net zo fit als ik, grap ik altijd." Max en zijn kleinkinderen bespreken alles. "Dat kan nu. Vroeger moesten kinderen doen wat hun gezegd werd, nu geldt ons woord vooral als advies." Max wil dat ze hun best doen op school: "Als je niet leert, blijf je onder aan de maatschappelijke ladder hangen." Ze drinken uit mokken met ­foto's van Willem-Alexander en Máxima. "Ik houd van het koningshuis. Mijn vrouw verzamelde daar alles van."
Marijn Scheeres
Angelina Martin (30), haarstylist, Regulierdwarsstraat, Centrum.

Zaterdagochtend, 9:30 uur: Angelina brengt de zaterdagochtend het liefst door met een föhn in haar hand. "Het voelt niet als werk; ik kan elke dag doen wat ik het leukst vind. Haar zegt zo veel over iemand. Ik geloof dat alle vrouwen mooi zijn, maar een beetje meer verzorging kan die schoonheid net wat meer tonen."

Angelina vindt het leuk als haar zoontje Jonathan (3) met nanny Tanja (32) langskomt. "Dan rent hij door de zaak." Soms komt ze er na een drukke dag 's avonds achter dat ze niet geluncht heeft. "De tijd vliegt." Haar klanten verwent ze wel graag met koffie en taartjes.
Marijn Scheeres
Arnon Grunberg (45) schrijver,
Zaterdagochtend 10:00 uur Ambassade hotel, Herengracht

Als Arnon Grunberg in Amsterdam is, slaapt hij altijd in de zolderkamer van het Ambassade Hotel aan de Herengracht. Grunberg verblijft graag in hotels. Niet om de luxe, maar vanwege 'het gevoel dat je je even in een vacuüm begeeft'. Sterker: hij vindt hotels gerieflijker dan zijn eigen woning. "Als kind al ontving ik niet graag mensen thuis. Het is nog altijd zo dat mijn leven zich niet thuis afspeelt. Ik ga liever naar buiten, weg van huis en haard."
Marijn Scheeres
Wilford Sloterwijk (37) financieel medewerker, Kleine Wittenburgerstraat, Wittenburg.

Zaterdagochtend, 11:00 uur: Zaterdag is voor Wilford (links) en zijn man Sander (42) de enige dag in de week dat ze samen kunnen ontbijten, vanwege hun verschillende werktijden. "Daarom nemen we de tijd voor een luxe ontbijt."

Deze ochtend eten ze Italiaanse kazen, meegenomen van wintersport. "Om het vakantiegevoel vast te houden."

Poes Pluum ('Van plumeau') vraagt aandacht, maar Wilford is bezig: hij plant een feest om geld op te halen voor zijn biologische familie in Colombia. Een paar maanden geleden heeft hij ze voor het eerst ontmoet. "Dat was heel waardevol."
Marijn Scheeres
Suzanne de Goeij (43) onlinemanager Ouders van Nu, Levantstraat, KNSM-eiland

Zaterdagochtend, 9:45 uur: In de loft van Suzanne en Stefan (42) is genoeg ruimte voor Nova (4) om te dansen in haar Frozen-jurk. De familie woont in het oude scheepswerfgebouw op KNSM-eiland. Met behulp van architect Marc Koehler ontwierpen ze kleine huisjes in de loft, die als kamers dienen.

Ook daarbovenop kan geleefd worden, want het plafond van de loft is zeven meter hoog. "Dat geeft vrijheid, maar het is ook kil. De bomen brengen huiselijkheid." Het gezin kijkt tijdens het ontbijt naar kinderen die buitenspelen en boten die voorbijvaren. "Je hebt geen televisie nodig."
Marijn Scheeres
Andrea Jansen (45) ontwerper bij joolz, Eerste schinkelstraat, Oud-Zuid.
Zaterdagochtend, 10:20:"Normaal gaan we op zaterdagochtend rustig het weekend tegemoet," vertelt Andrea (rechts). Maar vandaag zit de kamer vol drukke jochies. Zoon Elvis (tweede van rechts) is elf geworden. Ondanks de logeerpartij van vannacht zijn de jongens drukker dan ooit. Manoeuvrerend tussen de nachtbrakers door worden de stukken taart door Andrea's zus op de borden gelegd. De jongens hebben slechts oog voor hun game-schermen en zoetigheid. De suiker zullen ze nodig hebben. "Na de taart gaan we met z'n allen lasergamen."
Marijn Scheeres
Renske Peters (64) water- en klimaatadviseur, Koffiehuis De Markt, Albert Cuyp (centrum)

Zaterdagochtend, 10:30: De meissies, zo worden Renske (tweede van links) en haar vriendinnen genoemd door het personeel van café De Markt. Ze ontbijten er al jaren elke zaterdagochtend na het zwemmen; 35 baantjes in het Zuiderbad of het De Mirandabad. "Dat is heerlijk. Je bent fris en hebt het hele weekend nog voor je. Tijdens het zwemmen wordt niet gepraat, maar daarna kletsen we volop." De dames bespreken vaak badpakken met elkaar: "Deze is vrolijker dan het gebruikelijke zwart, maar hij is een beetje versleten. Het wordt tijd voor een nieuwe."
Marijn Scheeres
Jörgen Tjon A fong (41) artistiek leider Urban Myth, Waterlooplein (centrum)
Zaterdagochtend, 7:30. Zoals het een echte workaholic betaamt, houdt Jörgen Tjon A Fong niet van uitslapen. "Dat is zonde." De ochtend gebruikt hij liever om te werken aan zijn eerste roman. "Ik schrijf al veel voor toneelgroep Urban Myth, maar dit is echt helemaal van mezelf; dat voelt als een bevrijding." Hij wilde de chaise longue waar hij in zit al heel lang hebben. "Hier kan ik op een relaxte manier in doorwerken." Ook muziek zorgt voor ontspanning. Hij is 'lichtelijk verslaafd' aan vinyl uit de jaren 70 en 80: "De soundtrack van mijn jeugd."
Marijn Scheeres
Ton Niessen (44), woonbegeleider Leger des Heils, Celebesstraat (Indische Buurt)

Zaterdagochtend, 12:00 uur. Ton is soep aan het maken voor vanavond, als zijn ouders komen eten. Hij maakt een beetje extra, zodat mensen die geen zin hebben om te koken dat bij hem af kunnen halen voor een paar euro. Intussen probeert hij Eefje (1) aan het lachen te maken: "Kiekeboe werkt altijd erg goed." Moeder Biebke (25) is al naar de IJ-Hallen geweest, maar Ton wilde niet mee. "Gelukkig koopt zij alle kleding voor de familie, dan hoef ik nooit te gaan." Hij luistert op zaterdagochtend liever met Eefje en Emma (2) naar de christelijke kinderliedjes van Elly en Rikkert.
Marijn Scheeres

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden