Zaterdag op zondag grote kans op warmste nacht ooit

Voor degene die nu al zitten te zweten: het wordt nog erger. De nacht van zaterdag op zondag zou zelfs de warmste nacht ooit in Nederland kunnen worden.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het record van de warmste nacht ooit voor De Bilt staat op 20,8 graden op 9 augustus 2004. Het maandrecord voor juli zit daar zeer dicht bij met minimaal 20,6 graden, namelijk op 22 juli in 1925. We komen verdacht dicht in de buurt van deze records, namelijk in de nacht van zaterdag op zondag.

Of het record werkelijk verbroken gaat worden, hangt af van de buien. Zoals wel vaker in een tropische periode, wordt de warmte afgestraft met enkele regen- en onweersbuien. Mochten ze in de nacht naar zondag al eerder binnen trekken, dan zorgt dat voor afkoeling. Het ziet er echter naar uit dat de buien pas later op zondag overdag over Utrecht trekken. Dat zou dan eventueel een record kunnen opleveren van de warmste nacht ooit gemeten in De Bilt.

West-Afrika
De temperaturen lopen alleen maar op de komende dagen, met zaterdag een voorspelling van 32 graden en volop zon. Afgelopen tijd had West-Afrika te maken met maximumtemperaturen van 45 graden. Met een omweg wordt deze hete lucht onze kant opgeblazen.

Gelukkig koelt de luchtsoort op weg naar de Benelux wel een beetje af. Donderdag wordt het in het zuiden van Spanje regionaal al 40 graden, en in Parijs loopt het kwik op tot 33 graden.

Waarschuwing
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het weerinstituut KNMI hebben donderdag een waarschuwing afgegeven voor de hitte van de komende dagen. In het hele land is het Nationaal Hitteplan van kracht, melden de organisaties.

Dat betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken, aldus het instituut. Zo zijn bijvoorbeeld ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht kwetsbaar bij hitte.

Vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn kunnen het gevolg zijn van warm weer. Het RIVM adviseert mensen voldoende te drinken. Voor kwetsbare mensen is het belangrijk dat ze dunne kleding dragen, in de schaduw blijven en lichamelijke inspanning in de middag beperken. Ook kunnen mensen beter op tijd gebruik maken van zonwering, ventilator en airconditioning om te voorkomen dat hun woning te warm wordt, aldus het instituut.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden