Plus

Zat Shi achter de ontvoering van zakenrelatie 'Alex'?

Justitie bouwt aan een strafzaak tegen de familie Shi, die in Amsterdam negen hotels uitbaat. In aanloop naar dat proces staat Changyun Shi terecht voor de ontvoering van de uitbater van Chinees restaurant Chang-i.

Chinees restaurant Chang-i aan de Jan Willem Brouwersstraat in Amsterdam Zuid. Beeld Marc Driessen
Chinees restaurant Chang-i aan de Jan Willem Brouwersstraat in Amsterdam Zuid.Beeld Marc Driessen

Al jaren sleept een grote strafzaak tegen broers Changyun, Changkun en zus Jinhau Shi en een trits medeverdachten. Justitie en de gemeente Amsterdam stellen dat het Shi-imperium van negen hotels in de stad, met 1200 kamers, op misstanden is gebouwd.

De verdenkingen schieten vele kanten uit: van mensensmokkel en mensenhandel via valsheid in geschrifte en witwassen naar het lidmaatschap van een criminele organisatie.

Complexe kwesties die tijd vergen, stelt justitie. Een onzinnige exercitie die de hotelketen kapotmaakt, vindt de familie. Hoe dan ook: de zaak zal pas in 2020 dienen, is de verwachting.

Eén heikel dossier brengt justitie nu alvast voor de rechter: de ontvoering van de uitbater van het gerenommeerde Chinees restaurant Chang-i achter het Concertgebouw in Amsterdam-Zuid. Justitie eiste medio december anderhalf jaar cel voor Changyun Shi, de rechter doet maandag uitspraak.

Waar een zakelijk geschil op kan uitdraaien.

Ontvoering
Bondig samengevat waren Changyun Shi en de later ontvoerde 'Alex' alweer ruim een decennium geleden verwikkeld in wat justitie omschrijft als 'de op zijn zachtst gezegd nogal gecompliceerd verlopen verkoop van het All Seasons Hotel aan de Stadhouderskade'.

Volgens justitie kocht Changyun Shi via 'katvangers' het hotel aan de rand van de binnenstad van 'Alex' en zijn broer. Althans, ze verkregen de bv waarin het onroerend goed zat.

In de ingewikkelde deal, die draaide om ongeveer 6,8 miljoen euro, was een aanbetaling van 1,6 miljoen gedaan en een schuld van 3 miljoen overgenomen die in anderhalf jaar zou worden terugbetaald.

De koper betaalde niet voortvarend, 'Alex' stapte naar de rechter vanwege de kwestie en kreeg medio 2011 gelijk: de kopers moesten hem de aandelen terugverkopen. Ze waren hun aanbetaling van 1,6 miljoen euro kwijt. Volgens justitie was Changyun Shi 'zeer ontstemd' over de uitspraak.

In de nacht van 21 op 22 september 2011 vertrok 'Alex' bij zijn vriendin in Amstelveen. Twee mannen met een vuurwapen overmeesterden hem en dwongen hem op de achterbank van zijn eigen auto te liggen.

Hij kreeg een stomp op zijn linkeroog en een zak over zijn hoofd. Verderop moest hij overstappen in een BMW X5 waarvan het navigatiesysteem Duits was ingesteld.

Daar stapte nog een man in, die alles bleek te weten over zijn leven, zijn restaurant, et cetera. De ontvoerders benadrukten dat ze hun missie drie maanden hadden voorbereid.

Dreigtelefoontje
'Alex' werd een pand in gebracht waar zijn ogen met tape werden afgeplakt. Iemand stuurde via zijn simkaart een sms naar zijn vrouw: 'Ik moet samen met vriend naar België mijn battry is bijna leeg.'

Een man die zich 'Wilson' noemde zei telefonisch dat 'Alex' het 'gestolen geld' moest terugbetalen. Stortte hij binnen drie dagen niet de gevraagde 1 miljoen euro, dan werd hij gedood. Hij werd later uit een auto gezet en kreeg pepper­spray in zijn ogen gespoten.

Medio 2013 kreeg 'Alex' eerst een dreigtelefoontje en vervolgens een sms. Daarin werd gedreigd met 'een professionele huurmoordenaar' als hij niet binnen een week zou betalen. 'Misschien jij, misschien je kinderen.'

Volgens 'Alex' en justitie moet Changyun Shi achter de ontvoering zitten.

Ook een kroongetuige in een Duitse strafzaak tegen motorbende Satudarah is van belang. Die heeft tot in detail verklaard over de ontvoering, de mannen die 'Alex' overmeesterden en de mislukte zakelijke transactie als reden.

Justitie wil 18 maanden cel voor deze 'extreme eigenrichting'. Shi heeft al 192 dagen in voorarrest gezeten. Die zouden van een eventuele straf af gaan.

Reactie Advocaat

Advocaat Micha Jonge Vos van Changyun Shi wil vrijspraak. Shi heeft zich vooral op zijn zwijgrecht beroepen. "Het Openbaar Ministerie is vooral afhankelijk van die kroongetuige, maar die heeft zijn verhaal ook maar van horen zeggen," zegt Jonge Vos.

"Hij heeft over veel mensen verklaringen afgelegd en die lijken niet ­allemaal even betrouwbaar. Toen wij hem na vijf jaar eindelijk konden verhoren, had hij zijn verhaal uit zijn hoofd geleerd."

De vermoede ontvoerders zijn tot verbazing van de raadsman niet vervolgd.

Dat de zaak uit 2011 nu pas wordt behandeld, is 'een enorme overschrijding van de redelijke termijn' waarbinnen een dossier voor de rechter moet worden gebracht, vindt de advocaat.

Áls de rechtbank tot een veroordeling zou komen, zou dit tot strafvermindering moet leiden, stelt hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden