Plus

Zangvogels, nu nog aan de oevers van Zuidoost

De woningnood in Amsterdam is hoog. Daarom wil de gemeente door
de hele stad 50.000 nieuwe huizen bouwen - de plannen zijn vastgelegd in Koers 2025. Wat moet daarvoor wijken? Een dagelijkse serie.

Lex Boon
Aan de Gaasperplas hangen elke zondagochtend tientallen vogelkooien Beeld Marc Driessen
Aan de Gaasperplas hangen elke zondagochtend tientallen vogelkooienBeeld Marc Driessen

Aan de zuidoever van de Gaasperplas is het uitgestorven op zondagochtend. Het strand is leeg, het water kalm, de fiets- en wandelpaden verlaten.

Tussen al het groen klinkt eigenlijk alleen het geluid van de vogels. Een geluid dat in volume toeneemt naarmate je dichter in de buurt van de parkeerplaats komt.

Tellen
"Oké, jongens. Klaar?" vraagt een man van Surinaamse afkomst met een kookwekker in zijn handen. "Hangen!" Er worden twee houten vogelkooien aan de palen ­gehangen, de kookwekker gaat lopen en de Surinaamse zangvogelcompetitie is begonnen. Al binnen een halve minuut maken de twee kleine, zwarte vogels in de kooien hun eerste geluiden. Voor iedere slag zetten de twee mannen die met een krijtbord naast de kooien staan een streepje.

"En nu is het gewoon tellen," zegt Hendrik Doerga, voorzitter van Ringmaster Amsterdam, een van de vijf Surinaamse zangvogelverenigingen in het land. "De vogel die na vijftien minuten de meeste slagen heeft, wint."

Eliteslag
Voor de mogelijke bouwprojecten die volgens Koers 2025 moeten worden onderzocht, zijn veel oude locaties uit de kast gehaald. Zo ook de bebouwing van de zuidoever van de Gaasperplas, waar tien jaar geleden al over gesproken werd.

De plannen gingen toen niet door, nu worden de mogelijkheden opnieuw onderzocht.

Parallel aan de Valburgdreef zouden vierhonderd woningen kunnen komen. Daar waar Surinaamse mannen iedere zondagochtend tientallen vogelkooien ophangen.

Coachen
Met nog negen minuten op de teller, staat het 16 tegen 21. Doerga wijst op de vogel links, die achter staat.

"Dan ga je je als eigenaar toch afvragen of je niet iets verkeerd hebt gedaan." De competitie werkt via een knock-­outsysteem. Een wedstrijd verliezen en het seizoen is voorbij.

De vogels die worden gebruikt zijn Zuid-Amerikaanse territoriumvogels, zoals de Oryzoborus crassirostris, beter bekend als dikbekzaadkraker, nog beter bekend als twatwa. Zet twee mannetjes vlak naast elkaar en in een strijd om de vrouwtjes beginnen ze te fluiten. En dat fluiten kan je stimuleren, zegt Suniel Chedie, meervoudig Nederlands kampioen. "Vogels die samen ­opgroeien, vormen een koor en kunnen elkaar tijdens een wedstrijd coachen om meer te fluiten."

Oude plannen afgestoft Beeld Jorris Verboon
Oude plannen afgestoftBeeld Jorris Verboon

Verspreid over het veld heeft Chedie daarom kooien hangen die zijn wedstrijdvogels uitdagen om meer te fluiten. Daarnaast is een staccato slag belangrijk. ­Chedie: "Ik noem het de eliteslag. Daar ben ik bij al mijn vogels naar op zoek. Kiauw-kiauw, weer een punt.Terwijl de andere vogels dan nog met een heel riedeltje bezig zijn."

26.000 euro
Chedie neemt zijn hobby serieus. Thuis heeft hij twintig vogels, maar door familie en vrienden worden er nog eens dertig getraind.

De beste vogels zijn goud waard. Zoals de prijswinnende Thakour, een vogel van vier jaar die met gemak honderd slagen fluit. "Voor hem heb ik wel eens een bod van 26.000 euro gehad," zegt Chedie. Maar verkopen doet hij niet. "Als ik eerlijk ben: ik doe dit puur om de prestige. Om te winnen. En ik heb een hekel aan verliezen, dus waarom zou ik mijn ­tegenstander sterker maken?"

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden