Zanger Youssou N'Dour wil president Senegal worden

De zanger Youssou N'Dour, 'de Nachtegaal van Dakar', doet mee aan de presidentsverkiezingen in zijn vaderland Senegal. Hij wil op 26 februari het zittende staatshoofd Abdoulaye Wade (85) verslaan. Dat heeft N'Dour maandagavond bekendgemaakt op zijn eigen televisiezender.

Redactie
Youssou N'Dour © EPA Beeld
Youssou N'Dour © EPA

'Ik heb geluisterd, ik heb gehoord en ik antwoord positief', zo reageert de zanger/percussionist op de verschillende vragen om mee te dingen naar de stemmen van de Senegalezen bij de verkiezingen. 'Ik ben kandidaat.'

N'Dour noemt zijn keuze 'een opperste daad van vaderlandsliefde'. Hij heeft naar eigen zeggen al bewezen bekwaam en toegewijd te zijn, ook al heeft hij niet gestudeerd. 'Ik heb gestudeerd aan de school van de wereld. Reizen leert net zo veel als boeken.'

Bekender dan de president
N'Dour (52) is in Senegal al decennia een grootheid, en niet enkel op het podium. Hij is voor velen Senegalezen de ambassadeur van het land, en ook van heel Afrika. Velen kennen hem beter dan ze president Wade kennen. Volgens het blad Rolling Stone is N'Dour in Senegal en ver daarbuiten op het continent 'de beroemdste nog levende zanger'.

In zijn nummers behandelt Youssou N'Dour vele thema's die belangrijk zijn in Afrika. Dat kan variëren van werkloosheid, de droogte, of het advies niet te rijden als je hebt gedronken. 'Ik zing voor de werklozen in de stad, voor de boeren die wachten op de regen', zo zei hij jaren geleden in een interview met de Volkskrant. 'Mijn muziek is voor de helft van mij, voor de helft van hen.

In Dakar heeft N'Dour, zoon van een automonteur, een heel imperium opgebouwd. Hij bezit behalve een radio- en tv-station ook studio's en een nachtclub. Hij is ook mede-eigenaar van twee kranten. President Wade heeft eerder pogingen gedaan zowel een zender als een krant van N'Dour te sluiten.

Wade is sinds april 2000 aan de macht in Senegal. Hij staat erom bekend veel geld te verkwisten, terwijl de meeste Senegalezen moeten leven van enkele euro's per dag. Zo liet hij een paar jaar geleden in Dakar een standbeeld van bijna 50 meter hoog bouwen ('Het Monument van de Afrikaanse Renaissance') dat omgerekend ruim 20 miljoen euro kostte. Wade incasseert ongeveer eenderde van de opbrengsten van de toegangskaartjes.

7 seconds
N'Dour kondigde in november al aan dat hij zijn muziekcarrière op een laag pitje zou zetten om de politiek in te gaan. Hij richtte een beweging op, Fekke maci boolé (Ik ben betrokken), maar liet nog in het midden of hij zou meedoen aan de presidentsverkiezingen.

N'Dour had in Nederland zijn grootste succes met de hit 7 Seconds, een duet uit 1994 met zangeres Neneh Cherry. In 1998 zong hij in Frankrijk het openingslied van het WK voetbal. Hij voerde samen met Bono (U2) actie voor Unicef voor het kwijtschelden van schulden van de Derde Wereld.

Sinds 2007 is N'Dour lid van de World Future Council. De Amerikaanse Yale-universiteit heeft hem afgelopen jaar onderscheiden met een eredoctoraat in de muziek.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden