Zanger Maarten van Roozendaal overleden

Zanger en kleinkunstenaar Maarten van Roozendaal is maandag in zijn woonplaats Amsterdam op 51-jarige leeftijd overleden. Dat meldde zijn managementbureau.

Van Roozendaal sleepte talloze theaterprijzen binnen en zijn voorstellingen werden alom gewaardeerd. De diagnose longkanker maakte in februari een abrupt einde aan de carrière van de cabaretier. Hij bleek ongeneeslijk ziek. Al zijn voorstellingen werden geannuleerd en hij ging niet meer aan het werk.

De zanger en liedjesschrijver, op 3 mei 1962 geboren in Heiloo, maakte pas op latere leeftijd zijn entree in de theaters. Jarenlang hield hij zich in leven door zijn muzikale activiteiten te combineren met zijn werk als barman. Hij schreef muziek voor onder meer Teleac en Schooltelevisie, speelde piano, drumde in een punkband en regisseerde en adviseerde andere artiesten.

Halverwege de jaren 90 besefte hij zich dat het theater definitief zijn bestemming moest worden met zelfgeschreven liedjes. Samen met bassiste Kim Soepnel maakte hij de eerste avondvullende theaterprogramma's: Nacht (1994-1996) en Adem uit (1996-1998). Halverwege Adem uit wordt Egon Kracht zijn bondgenoot op de contrabas. De shows leveren hem talloze prijzen op, waaronder de Zilveren Harp en de Annie M.G. Schmidtprijs.

Cynisch
Sinds 2000 maakte Van Roozendaal nog zo'n tien voorstellingen. In zijn programma's bracht hij vooral eigen werk, maar ook teksten van zangers als Cornelis Vreeswijk en Bram Vermeulen. Terugkerende thema's in zijn shows zijn leven, liefde, dood en drank. Zijn werk werd soms als melancholisch omschreven en dan weer als cynisch.

De voorstelling Barmhart levert in 2006 een nominatie op voor de Poelifinario, de prijs voor het indrukwekkendste cabaretprogramma van het seizoen. In 2008 wint Van Roozendaal de prijs echt, voor zijn voorstelling Het wilde westen. 'Hij lacht onze ontspoorde beschaving in het gezicht uit', zei de jury.

Een bekroning volgt in 2011 met de Dirk Witte-prijs, een oeuvreprijs voor iemand die minstens 5 jaar op de planken staat en zich heeft beziggehouden met liedjes op niveau. Met die erkenning begint hij in maart 2012 met zijn nieuwste solovoorstelling De gemene deler. Op zaterdag 6 april 2013 zou in het Lux Theater in Nijmegen zijn laatste voorstelling zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden