Zandzakken, ontruimingen, en pompen in Noord-Nederland na regenval

Vooral in het Noorden staan de medewerkers van de waterschappen op scherp om het wassende water te lijf te gaan. Op meerdere plaatsen zijn landbouw- en natuurgebieden door de waterschappen onder water gezet en draaien alle gemalen en pompen op volle toeren.

Jongeren bij de Friese kust. Beeld anp
Jongeren bij de Friese kust.Beeld anp


Er dreigt flinke wateroverlast om het vele regenwater van de laatste dagen op te vangen. Bovendien gaat het donderdag opnieuw flink regenen. Veel dijken worden extra in de gaten gehouden. Bij sommige waterschappen draaien de zandzakmachines alvast op volle toeren.

Groninger Museum
In het Groninger Museum worden de benedenzalen hoogstwaarschijnlijk donderdagmorgen ontruimd vanwege de hoge waterstand van het kanaal waarin het museum is gebouwd. Het water dreigt door de ramen naar binnen te sijpelen. Uit voorzorg verplaatst het museum twee exposities naar een hoger gelegen deel van het museum.

Nog meer overlast komende dagen
De waterschappen verwachten dat de wateroverlast de komende dagen gaat toenemen. Op veel plaatsen is de grond verzadigd, waardoor het water nergens naar toe kan en het waterpeil in sloten en kanalen verder stijgt. Bovendien draait de wind van zuidwest naar noordwest. Spuien op de Waddenzee is dan erg lastig. De gemalen en pompen voeren het regenwater af naar zee en het IJsselmeer.

Het waterschap Noorderzijlvest is van plan de waterberging Peizermade bij Groningen, met een oppervlakte van ongeveer 700 hectare en goed voor 3 miljoen kubieke meter water, in gebruik te nemen. Ten zuidwesten van Groningen laat het waterschap het waterbergingsgebied de Onlanden vollopen met water. Het is de eerste keer dat dat daar gebeurt.

Het waterschap Hunze en Aa's begon woensdag met de aanleg van een nooddijk in Bad Nieuweschans.
Waterschap Regge en Dinkel plaatste woensdagmorgen uit voorzorg zandzakken bij de stuw bij Archem in de Regge. Onder en bij de stuw zitten grote spoelgaten waar water doorheen komt. De spoelgaten zijn ontstaan door grondverzakking aan weerszijden van de stuw.

Rijkswaterstaat heeft in verband met het hoge water de Hollandsche IJsselkering tussen Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel gesloten. De verwachting is dat de waterkering zeker tot vrijdagmiddag blijft gesloten. In Enkhuizen is de Sassluis gesloten om de historische binnenstad te beschermen tegen hoogwater. Elders in Noord-Holland draaien de gemalen op volle toeren om het water te lozen in onder meer het Noordzeekanaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden