'Zandkasteel' wordt eerste monument van Zuidoost

Het kantoorgebouw Amsterdamse Poort van ING in Zuidoost krijgt de status van gemeentelijk monument. Het algemeen bestuur van het stadsdeel zal dinsdagavond instemmen met het toekennen van een beschermde status.

De Amsterdamse Poort, in de volksmond bekend als het Zandkasteel, is vanaf vanavond het eerste monument van Zuidoost Beeld Remko de Waal/ANP
De Amsterdamse Poort, in de volksmond bekend als het Zandkasteel, is vanaf vanavond het eerste monument van ZuidoostBeeld Remko de Waal/ANP

Het gebouw, dat in de volksmond bekend staat als het Zandkasteel, is het eerste pand uit de vijftig jaar oude Bijlmer dat de status van gemeentelijk monument krijgt.

Het initiatief voor het aanvragen van de monumentenstatus is afkomstig van erfgoedvereniging Heemschut, dat daarmee het imposante gebouw hoopt te beschermen tijdens de aanstaande verandering van kantoor­gebouw naar wooncomplex.

De 2500 medewerkers van ING die het gebouw nu nog bevolken, verhuizen in 2019 naar een nieuw kantoor naast het winkelcentrum. In het Zandkasteel worden daarna 450 appartementen gerealiseerd en op het maaiveld is ruimte voor commerciële activiteiten.

Sprookjesachtig kantoor
Het sprookjesachtige kantoor van tien met elkaar verbonden torens ging in 1987 open. Heemschut spreekt van een hoogtepunt in het oeuvre van het belangwekkende architectenbureau van Max van Huut en de in 1999 overleden Ton Alberts.

Het bureau onderscheidt zich met de organische ontwerpen van bijvoorbeeld het hoofdkantoor van de Gasunie in Groningen, het Museum voor Figuratieve Kunst in Eelde en het kantoor van KPMG in Amstelveen dat vorige week werd verkocht.

Het Zandkasteel is volgens Heemschut een gebouw dat in de wereld zijn gelijke niet kent. Ook binnen is sprake van een bijzonder gebouw, schrijft de erfgoedvereniging in zijn advies.

Het interieur bestaat uit natuurlijke materialen als natuursteen en hout. Elke vide heeft een andere kleur: waterpartijen en planten bepalen de sfeer. De schuine vormen waren bedoeld om mensen vrijer en crea­tiever te laten werken, net als de beeldende kunst die in het hele gebouw royaal aanwezig is.

De herbestemming tot woon­gebouw kan volgens Heemschut probleemloos gebeuren, mits de unieke waarden behouden blijven. Dat lijkt verzekerd: eigenaar G&S Vastgoed van het kantoor heeft Max van Huut benaderd voor het ontwerp van de appartementen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden