Update

'Zandkasteel' in Zuidoost wordt wooncomplex met 500 appartementen

Het hoofdkantoor van ING Groep in Zuidoost wordt een appartementencomplex. Het gebouw, dat officieel 'Amsterdamse Poort' heet maar vanwege de kasteelachtige bouw 'Het Zandkasteel' wordt genoemd, krijgt zeker vijfhonderd appartementen.

Herman Stil
Het Zandkasteel in de Amsterdamse Poort wordt een appartementencomplex met 500 wonigen. ING verhuist naar een nieuwe eigen campus, even verderop in Zuidoost Beeld foto: ANP
Het Zandkasteel in de Amsterdamse Poort wordt een appartementencomplex met 500 wonigen. ING verhuist naar een nieuwe eigen campus, even verderop in ZuidoostBeeld foto: ANP

Het Zandkasteel is met 65.000 vierkante meter kantoorvloer één van de grootste bedrijfspanden van de stad. Door de ligging van het complex - in winkelcentrum Amsterdamse Poort, vlakbij station Bijlmer Arena - zullen dat vooral duurdere appartementen worden. Er wordt nog gekeken of dat huur- of koopwoningen worden, of een mix daarvan.

Daarnaast komt in het complex ruimte voor 'maatschappelijke voorzieningen' en mogelijk ook nieuwe kantoorruimte en winkels.

Het megapand, dat in handen was van de Amerikaanse vastgoedinvesteerder Cairn die het tot nu verhuurde aan ING, is daartoe overgenomen door een combinatie van G&S Vastgoed, projectontwikkelaar en belegger OVG Real Estate en aannemer Volker Wessels. Financiële detalis zijn niet bekend gemaakt.

De nieuwe eigenaren werken voor de verbouwing samen met het oorspronkelijke architectenbureau van het pand, dat eind jaren tachtig op antroposofische grondslag werd ontworpen door Max van Huut en de in 1999 overleden Ton Alberts.

Frankemaheerd
ING Groep, dat vanwege reorganisaties en inkrimping veel te ruim zat in het kantoorgebouw, gaat verhuizen.

Circa 2700 medewekers die nu nog in het Zandkasteel werken, trekken vanaf 2019 even verderop bij winkelcentrum Amsterdamse Poort in een nieuw kantoorcomplex. ING Groep kijkt nog of het ook andere afdelingen zal verhuizen. Het concern is nu in Zuidoost in zeven verschillende gebouwen gevestigd.

Voor de nieuwe ING Campus wordt het voormalige hoofdkantoor van Vendex KBB (vroeger V&D, Hema en De Bijenkorf) aan Frankemaheerd gesloopt.ING heeft daartoe Frankemaheerd, dat het in eigen bezit had, verkocht aan een consortium van G&S en OVG.

De operatie is een gevolg van de gedwongen opsplitising van ING, nadat het concern staatssteun had ontvangen. De verzekeringstak, NN, is al afgesplitst en huist nu in Den Haag. Het voormalige hoofdkantoor van ING aan de Amstelveenseweg - in de volksmond De Schoen - is nu bedrijfsverzamelgebouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden